5Kontinens-per: a rendelet betartását ellenőrizné a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2014. november 23. 16:00

Az 5Kontinens utasai által indított perben hirdetett ítélet egyik hatása akár az is lehet, hogy módosul az utazási irodák vagyoni biztosítékával kapcsolatos szabályozás. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége óvatosságra int ezzel kapcsolatban.

A Fővárosi Ítélőtábla 2014. november 19-i döntése szerint a magyar államnak kell kifizetnie a 2009-ben csődbe ment 5Kontinens Utazási Iroda pórul járt utasainak a befizetett előlegek, ill. részvételi díjak és a biztosítótól a vagyoni biztosítékból visszajuttatott összegek különbözetét. A magyar államnak ugyanis az ítélet szerint kártérítési felelőssége van, mivel nem megfelelően ültette át a hazai jogszabályba az erről rendelkező európai uniós irányelvet.

A döntésnek valószínűleg jelentős hatása lesz a vagyoni biztosítékra kötött szerződésekre, és talán az ezzel kapcsolatos szabályozásra is.

Az intézkedések során Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke szerint célszerű körültekintően eljárni. – „A szövetség évek óta arra hívja fel az illetékes hatóságok figyelmét, hogy nem a vagyoni biztosíték megemelése az üdvözítő megoldás, hanem annak ellenőrzése, hogy az egyes irodák szerződéseiben meghatározott kaució mértéke megfelelő-e. Tartunk ugyanis attól, hogy a jogalkotók ennek az esetnek a kapcsán csak a vagyoni biztosíték mértékének drasztikus megemelését tartják megoldásnak, holott az 5Kontinens esetében arról volt szó, hogy az iroda nem a valós forgalmára kötött biztosítást, a növekvő forgalomhoz nem igazította hozzá a vagyoni biztosíték mértékét, tehát nem tartotta be a rendelet előírásait. A kaució megemelése az utazási irodák számára már elviselhetetlen terhet jelentene, és végső soron az utazások drágulását is maga után vonná." – tájékoztatta lapunkat az utaztatói szövetség elnöke.