65 ezer budapesti vendégéjszaka futóturizmusból

Forrás: turizmus.com

 2016. március 01. 18:53

„Lássuk a futást úgy, ahogy eddig soha” címmel szervezett sajtótájékoztatót a Budapest Sportiroda (BSI) annak apropóján, hogy elkészült a legjelentősebb futóversenyeik nemzetgazdasági hatásait vizsgáló KPMG tanulmány.

„A dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy a futóversenyek nemcsak a futásról és a sportról szólnak, hanem jelentős nemzetgazdasági hatásuk is van” – hangsúlyozta az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmens a következő években.

A résztvevők száma évről évre dinamikusan növekszik: a BSI három legnagyobb versenyén (30. Vivicittá Városvédő Futás, 30. Wizz Air Budapest Félmaraton, 30. SPAR Budapest Maraton Fesztivál) 2015-ben több mint 70 ezren indultak, ami 22 százalékos növekedés 2014-hez képest. Közülük 17 300 volt külföldi, ők 80 ország képviseletében érkeztek Budapestre, és 65 ezer vendégéjszakát költöttek főként négycsillagos szállodákban vagy bérelt apartmanban; magyarországi tartózkodásuk során becslések szerint összesen 2,77 milliárd forintot költöttek el különféle szolgáltatásokra. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénzben kifejezhető gazdasági hatásokon túl a sportrendezvények Budapest és Magyarország promóciójához is hozzájárulnak, társadalmi, kulturális hozadékuk is jelentős.

 

Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója kiemelte: cégük 2015-ben összesen 21 eseményt szervezett, 85 versenyszámban, több mint 131 ezer résztvevővel. (Az indulók száma 2010-ben még nem érte el a 100 ezret.) 2010 óta a külföldi résztvevők száma megháromszorozódott, részben a Vivicittá félmaratonná válásának, részben az eseményeket övező nemzetközi hírverésnek köszönhetően. A legfontosabb küldő országok közé Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, az USA és Olaszország tartozik, miközben a környező országokból is egyre többen érkeznek.

Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere a kutatás módszertana mellett a konkrét számokat is ismertette: a két őszi verseny, a 30. Wizz Air Budapest Félmaraton és a 30. SPAR Budapest Maraton Fesztivál esetén a hazai és a külföldi futóturisták közvetlen költése 2,65 milliárd forintot tett ki, a multiplikátor hatást figyelembe véve a versenyekhez köthető teljes költés eléri a 4,44 milliárd forintot. Számításaik szerint a két futóverseny 1,78 milliárd forinttal járulhatott hozzá a GDP-hez, az összes kapcsolódó adó- és járulékbevétel mintegy 880 millió forint.

Forrás: KPMG


„Hiánypótló tanulmány született, mely a főváros viszonyulását is segíti az adott turisztikai szegmenshez” – mondta az eseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy Budapest kulturális és sportkínálatában minőségi ugrás történt az elmúlt években. A főváros a növekedést fejlesztésekkel támogatja, így került sor a margitszigeti és egyéb futókörök, sportpályák felújítására. Hangsúlyozta azt is, hogy a futóturisták a főváros fontos szegmensévé váltak. A felmérés szerint a külföldiek közel fele 2015-ben először járt Magyarországon, s 70 százalékuk 5 éven belül biztosan visszatér Budapestre.

A KPMG tanulmány letölthető innen.