6,5 milliárd dollárért vásárolna luxushoteleket, és gyakorolna ezáltal befolyást az USA üzleti életére Kína

Forrás: turizmus.com

 2016. március 17. 13:00

A kínai Anbang Insurance Group konglomerátum 6,5 milliárd dollárt fizetne a Four Seasos portfolioért, és más luxus hotelmárkákért, amelyeket a Blackstone Group birtokol. Ezzel olyan emblematikus helyszínek cserélnének gazdát, amelyek régóta az amerikai üzleti és politikai elit találkozóhelyei.

Több közelmúltban napvilágra került beszámoló szerint a kínai cég szeretné átvenni a hatalmat a Starwood Westin, Sheraton, és W Hotels márkái felett is.

Bár egyelőre hivatalosan egyik megállapodást sem jelentették be, azt már tudni, hogy a Blackstone 16 stratégiai ingatlanának megvásárlása a legközelebbi, és legvalószínűbb. Ez a megállapodás olyan házakat érintene, mint a Fous Seasons szállodák Washingtonban, Jackson Hole-ban, és a Szilícium-völgyben, a New York-i Central Park felőli Essex House és a Ritz Carlton San Francisco déli részén. Ez azt is jelenti, hogy az Anbanghoz kerülhet az USA több mint 7500 legdrágább hotelszobája, amelyek egyszersmind érzékeny üzleti tárgyalások, diplomáciai egyeztetések, zárt ajtók konferenciák, sőt akár alkalmi tiltott viszonyok helyszínei is.

 

Az Anbangnak szoros kapcsolata van a kínai kommunista párthoz, Wu Xiaohui elnök Teng Hsziao-ping unokáját vette el, míg Chen Xiaolu, a Népi Felszabadító Hadsereg egyik tisztviselőjének a fia az igazgatóság tagja.

Amerikai tisztviselők és adatvédelmi szakértők úgy vélik, ez a társaság állhat az amerikai kormány és vállalati informatikai rendszerek feltörése mögött is, néha kereskedelmi titkokat tulajdonítottak el, személyes munkavállalói adatokat, titkos fájlokat, e-maileket és szerződéseket töltöttek le.

A cikk szerzőjének információit a Blackstone és a Four Seasons nem erősítette meg.

Köztudott, hogy Kína erős kontrollt gyakorol az elektronikus kommunikációra, még a hétköznapi emberek életében is, ha az államnak ebből előnye származik.

Az amerikai külügyminisztérium úgy tűnik, komolyan veszi a biztonsági intézkedéseket, miután Anbang átvette New York-i Waldorf Astoriát 2014 végén, Barack Obama elnök megtörve az évtizedes hagyományt úgy döntött, hogy máshol száll meg a 2015 évi Egyesült Nemzetek Közgyűlésének ülései alatt. A külügyminisztérium a Waldorf átvétele kapcsán azt is közölte, hogy felülvizsgálja, tényleg a Waldorf legyen-e az állandó otthona az ENSZ amerikai nagykövetének, mint ahogy az 1947 óta volt.

http://qz.com/639274/chinas-6-5-billion-blackstone-hotel-deal-could-ruin-the-secret-meetings-of-the-us-elite/