6,8 milliárd euróval járul hozzá a GDP-hez uniós szinten az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2015. április 23. 16:18

Több mint 85.000 munkahelyet támogat az Európai Unióban a magyar piacon is jelentős munkahelyteremtő beruházással indító Emirates – derült ki a londoni székhelyű Frontier Economics elemzéséből, amely az Emirates működésének európai gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta.

A magyar gazdasági fejlődést a dubaji légitársaság a munkahelyteremtés mellett SkyCargo szolgáltatásával is segíti: a járatonkénti 12 tonnás belly cargo kapacitással a járatindítás óta több mint 1.500 tonna árucikket szállított a Budapest-Dubaj útvonalon.

A közelmúltban közétett tanulmány azt vizsgálta, hogy az Emirates szolgáltatásai mennyiben támogatnak európai munkahelyeket, illetve az Emirates úticél-hálózatának kereskedelemélénkítő hatását elemezve kiszámította, hogy a dubaji légitársaság 85.100 munkahelyet támogatott 2013-2014-ben az EU-ban, 6,8 milliárd euróval bővítve az uniós GDP-t. „Az Emirates versenytársai korábban azzal vádolták a légitársaságot, hogy tevékenysége kedvezőtlenül érinti az Európai Unió gazdaságát, az elemzéseink ugyanakkor ennek az ellenkezőjét bizonyítják" – mondta el Dan Elliot, a Frontier Economics alapítója és igazgatója.

Az Emirates gazdaságélénkítő hatása egyrészt arra vezethető vissza, hogy a légitársaság saját alkalmazottain keresztül közvetlenül, európai beszerzéseivel pedig közvetetten munkahelyeket teremt és támogat az EU-ban. Bár a reptéri és fedélzeti szolgáltatásokra szakosodott helyi vállalkozások adják a beszállítók jelentős részét, az Emirates beszerzései számos más helyi iparágban támogatnak munkahelyeket, így a turizmus és a logisztika területén is.

Az elemzés továbbá 220 olyan egyedi Emirates útvonalat talált, amelyek csökkentik az ún. csatlakozási hézagokat, vagyis minden más légitársaságnál kevesebb átszállással juttatják el utasaikat a kívánt desztinációkra, gyakran a regionális úti célokat is bekapcsolva a nemzetközi hálózatba. Az egyedi útvonalak között 21, az EU-ból közvetlenül Dubajba tartó járat és 199 egy-átszállásos járat szerepel, amelyek a más légitársaságok által mellőzött regionális európai reptereket is kiszolgálják, így bővítik a helyi vállalkozások külkereskedelmi és légi teherfuvarozási lehetőségeit. A Frontier Economics becslései szerint a légitársaság mintegy 3.000 munkahelyet támogat csak azzal, hogy a hagyományos légi közlekedési csomópontokon kívül eső desztinációkat is bekapcsolja a hálózatba, valamint a járataival csökkenti a csatlakozási hézagokat.

Az Airbus gyártelepeinek otthont adó Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban további 41.000, magasan képzett alkalmazott munkahelyét támogatta a légitársaság: a világ legnagyobb Airbus A380-as megrendelőjeként 2013-ban az összes A380-megrendelés 40%-át, a kiszállítások felét jegyezte az Emirates.

Noha mindössze hat hónapja lépett be a magyar piacra az Emirates, már több mint 55.000 utast szállított repülőgépeinek fedélzetén. A Budapest Airport statisztikái szerint a járatnyitás óta az Ázsiába és a Közel-Keletre irányuló forgalom növekedést mutat. A légitársaság magas színvonalú szolgáltatásai kedvezően hatottak továbbá a prémium utasok számára.

„Az Emirates megjelenése a magyar piacon nagyon fontos mérföldkő volt nemcsak a budapesti repülőtér, hanem a hazai turizmus életében is. A Magyarországhoz hasonló, gyorsan növekedő piacok esetében kiemelten fontos, hogy világszínvonalú légitársaságok nyissanak új járatokat, hiszen ezek növelik az ország vonzerejét, és hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez. A Budapest Airport idei bíztató forgalmi eredményei mögött a növekedés egyik motorja éppen az Emirates légitársaság" – tette hozzá Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A Budapest Airport szerint a dubaji járatindítás a reptéri foglalkoztatottság bővülését eredményezi középtávon. Tavaly októberben ráadásul második európai ügyfélkapcsolati központját is Budapestre hozta az Emirates, ahol a légitársaság 300 fő alkalmazását tervezi, havonta 10-15 fővel gyarapítva a budapesti csapat létszámát.

„Magyar csapatunk folyamatos bővítése mellett számos szegmensben támogatunk magyar munkahelyeket a beszerzéseinken keresztül, így a földi kiszolgálásban, a reklámiparban, valamint a vendéglátás és a turizmus területén is. A helyi munkahelyek támogatásán túl SkyCargo szolgáltatásunk is hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. A járatonkénti 12 tonna kapacitással működő belly cargo szolgáltatás 1.500 tonna exportcikk piacra jutását segítette elő a Budapest-Dubaj útvonal megnyitása óta. A magyar vállalatokat abban is támogatjuk, hogy nagymennyiségű, sürgős exportszállítmány esetén charter cargo szolgáltatásunkkal juttathassák célba a termékeiket" – mondta el Horváth Gábor, az Emirates magyarországi country managere.

A szállított exportcikkek között eddig a gyógyszeripari és elektronikai árucikkek domináltak. A célállomások közül kiemelt fontosságúak a közel-keleti és ázsiai városok, de folyamatosan nő az igény az Ausztráliába és Afrikába irányuló teherszállítás iránt is.

A légiközlekedés iránti globális kereslet a következő 5-10 évben a jelenlegi becslések szerint a duplájára nő majd. Az Emirates óriási úticél-hálózatának köszönhetően kiválóan képes lesz kiszolgálni a megnövekedett keresletet, így még több turistát és üzleti utazót hozhat Magyarországra és Európába, élénkítve a külkereskedelmet, a befektetéseket és nem utolsó sorban a foglalkoztatást.