80 milliárd szállodafejlesztésre, 40 évvel ezelőtt

Forrás: turizmus.com

 2017. július 03. 19:18

A július 3-án bejelentett, 300 milliárd forintos szálláshely-fejlesztési programhoz mérhető projektre egyszer volt példa Magyarországon. Négy évtizeddel ezelőtt.

A nyolcvanas évek elején, az úgynevezett osztrák hitelkonstrukció keretében 300 millió USD (akkor 8 milliárd forintot tett ki, mai árfolyamon számolva cca. 80 milliárd lenne) szolgálta, elsősorban a szállodafejlesztést. Ebből a hitelből épült az InterContinental (akkor Forum), a Sofitel (akkor Hyatt), a Mercure Buda (akkor Buda Penta), a Novotel City (akkor Novotel) a Mercure City Center (akkor Taverna), a Budapest Kongresszusi Központ, a Ferihegy 2A-terminál, s akkor újult meg a Flamenco, a Hungaria, a Béke Radisson, a soproni Lövér stb.

A Sofitel (egykori Hyatt) is az úgynevezett osztrák hitelkonstrukció keretében épült

A listából is látszik, hogy az akkori fejlesztések – ellentétben a mostani projekttel – elsősorban a fővárosi, minőségi szállodakapacitás-hiányt orvosolták. Lényeges különbség, hogy akkor a magyar állam vett fel célzott hitelt Ausztriától, amelyet persze a szállodavállalatok törlesztettek, másfél évtizedes futamidővel. Az akkori konstrukció érdekessége volt még, hogy az államközi megállapodás egyik feltételeként, a kivitelezéssel mindenhol osztrák építőipari cégeket kellett megbízni.

Akárhogyan is, a végeredmény az volt, hogy szűk negyven évvel ezelőtt látványos növekedési pályára állt a magyar, elsősorban budapesti beutazó turizmus. Csak remélni tudjuk, hogy a 2050-es években hasonló elismeréssel emlékeznek majd vissza a most bejelentett 300 milliárd forintos szálláshely fejlesztési projektre.