90 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma januárban

Forrás: MTI

 2021. március 18. 12:53

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések hatására januárban 89,8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 85,5 százalékkal esett vissza, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal csökkent.

Nem a hideg miatt maradtak el idén a turisták

Fotó: 123rf

A belföldi vendégéjszakák száma 11 ezerrel, 115 ezerre nőtt az előző hónaphoz mérten, amit mindössze 36 ezer, a tavaly januárinál 92,7 százalékkal kevesebb vendég töltött el.

Soha nem látott mélyrepülést okozott a turizmusban a járvány

Fotó: KSH

Az összes vendégéjszaka 66 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.
Az éjszakák 62,2 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 88,8 százalékos volt.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év januári forgalom mintegy harmada (34,9, illetve 33,8 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább - közölte a KSH.

Az egy évvel korábbinál 95,0 százalékkal kevesebb, mindössze 18 ezer külföldi vendég 59 ezer éjszakát töltött a magyarországi szállásokon. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 5,8 százalékra csökkent a tavaly januárihoz képest. A legnagyobb mértékű (99, illetve 97 százalékos) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

Tavaly januárban még nyoma sem volt a visszaesésnek

Fotó: KSH

A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 90,8 százalékkal volt kevesebb a tavaly januárinál és 3,160 milliárd forintra esett vissza. A szállásdíj bevételek a tavaly januárinak a 9,1 százalékára csökkentek és 1,738 milliárd forintot értek el. A vendéglátásból eredő 899 millió forint bevétel mindössze 8,6 százaléka volt az egy évvel korábbinak.

A KSH emlékeztetett: tavaly november 10. óta a koronavírus okozta járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések értelmében a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.