Egyedül egy fővárosi hibrid hotelben

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. május 04. 12:01

Több héten át egyedül élt Budapest egyik közelmúltban megnyílt hibrid hotelében az a kirgiz származású diáklány, aki mára szinte második családjának tekinti az ott dolgozó személyzetet.

A kirgiz származású, 23 éves Saule Rakhmanova októberben érkezett Magyarországra és a koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozások közepette költözött be a frissen nyílt a&o Budapest City Hotelbe. Ugyan tartózkodását átmenetire tervezte, a kellemes atmoszféra, a szívélyes vendéglátás és a hostel munkatársaival kötött barátság miatt végül hosszú távra rendezkedett be a szobájában. Minap a hostelben töltött hónapokról mesélt a Turizmus.com-nak.

Saule Rakhmanova (középen) és az a&o-s új barátai

Fotó: a&o Hostel Budapest City

Saule a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul építészetet, Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal. “Rájöttem, hogy építészettel akarok foglalkozni, mert ez az a szakma, ami ötvözi a művészetet és a tudományt. A BME-n találtam rá erre a szakra, így oda jelentkeztem végül.”

Még az általános iskolában is tanul arról, hogy a kirgizeket és a magyarokat egyaránt a hunok leszármazottainak tartják, így Kirgizisztánban sokan egyfajta rokon nemzetként gondolnak a két országra – teszi hozzá.

A koronavírus-járvány idején érkezni azonban kihívásnak bizonyult számára: “Nem feltétlenül nehéz volt, inkább egy nagy kaland. Amikor éjszaka leszálltam a géppel Budapesten, a kijárási tilalom már életbe lépett, így senki nem járt az utcákon, teljesen üres volt a város.”

Választott szálláshelyére, a&o Hostelre könnyen rátalált, még Kirgizisztánban: “Megnyitottam a Booking.com-ot, hogy ideiglenes szállást keressek Budapesten. Elkezdtem végignézni a rendelkezésre álló helyeket, majd rátaláltam az a&o Budapest City Hotelre. Gyönyörű, modern, új… – egyből tudtam, hogy ez lesz az igazi, így hát azonnal lefoglaltam, nem is kerestem tovább.”

A hostel Budapest szívében, az egykori Magyar Kártyagyár Részvénytársulat szecessziós épületében található. Több hónapos felújítás után, 2020 októberében készült el, így Saule volt az egyik első vendégük.

A budapesti a&o körgangos udvara

Fotó: a&o Hostel Budapest City

"A szívemhez nőtt ez a hely"

A kirgiz lány nem tervezte, hogy hosszabb ideig marad a hostelben, az országba érkezése után inkább lakást szeretett volna bérelni. Akkor még nem tudta, hogy hosszú távú tartózkodásra is van lehetőség az a&o-ban. Azonban a hetek teltek, Saule pedig nem talált megfelelő lakást. “A végén már nagyon ragaszkodtam ehhez a helyhez, a szívemhez nőtt, nehéz lett volna otthagyni. Az itt dolgozók a barátaimmá váltak, mindenben támogattak, segítettek. Szóval még mindig itt vagyok.”

A hostel ugyanis felajánlotta neki a hosszú távú tartózkodás lehetőségét, nagy kedvezménnyel. "Nem kellett kauciót sem fizetni, könnyen hosszabítható vagy lemondható a hotelben a foglalás - mondta Saule. Én voltam az első hosszú távú bérlő, de azóta sokan beköltöztek. Azt hiszem, jelenleg körülbelül húszan vagyunk.”

Saule szerint a lehetőség a hostelnek is jó üzlet, mert a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt hónapokig nem fogadhattak szabadidős vendégeket.

A főzést minden bentlakó saját maga oldja meg, van egy vendégkonyhája a hostelnek, ahol elkészíthetik a saját ételeiket, így “olyan az életérzés, mintha egy kollégiumban laknánk.” Saulénak a kezdeti időszakban néhány reggelit még hostel készített, de aztán a korlátozások miatt áttért az önellátásra.

Ugyan a bentlakó vendégek száma folyamatosan emelkedett, a karácsonyi időszakban Saule ismét egyedül maradt a személyzettel, ugyanis nem tudott hazautazni az egyetemi szünet alatt.

“A személyzetet már-már a budapesti családomnak tekintem és ezzel szerintem ők is így vannak, családtaggá váltam. Hosszú ideig egyedül voltam itt, néhány barátom ugyan van az egyetemről, de elég ritkán találkozunk. Így elkezdtem beszélgetni, megismerkedni az itt dolgozókkal.”

Saule sokat segít a személyzetnek

Fotó: a&o Hostel Budapest City

Először csak segítséget kért tőlük ilyen-olyan ügyekben, aztán jöttek a kisebb beszélgetések, néhány hét múlva pedig már komolyabb témák is előkerültek, és most már ott tart, hogy ő is segít a személyzetnek. Amikor például a koronavírus-helyzet Magyarországon súlyosbodott, azzal igyekezett bennük tartani a lelket, hogy Kirgizisztánban az első hullám, amelyet személyesen átélt, sokkal komolyabb volt, és hamarosan itt is jobb lesz a helyzet, csakúgy, mint a hazájában történt.

 

Multikulti hangulat

Saulét a hostelben leginkább a hely hangulata fogta meg. “A világ számos országából élnek itt emberek, a személyzet tagjai közül pedig sokan nem is munkának érzik, inkább szórakozásnak tekintik az a&o-s napokat. Nem kötelességből dolgoznak, hanem mert szeretik. Ezt az érzést pedig nekünk, a vendégeknek is átadják, így igazán barátságos, szabad és szórakoztató légkört teremtettek számunkra.” Saule szerint így a vendégek között is könnyebben alakul ki barátság, a közös helyiségekben sokszor beszélgetnek, társasjátékoznak vagy a csocsóznak.

A földszinten van egy hatalmas előcsarnok, amelyet dolgozósarkokkal, asztalokkal, kanapékkal rendeztek be, itt tanulhatnak és élhetnek társasági életet a vendégek. “De néha csak ülök és nézem az utcát a hostel óriási ablakain át. Ezt különösen élveztem az első heteimben, egész nap ott ültem és megfigyeltem a várost, az elhaladó embereket.”

A hostel tágas lobbyjában dolgozni is lehet

Fotó: a&o Hostel Budapest City

Saulénak, mint fiatal építészhallgatónak lehetősége volt a budapesti hostel egyik építészével is beszélgetni, így jobban megértette az a&o mögött húzódó koncepciót: “Véletlenül pont a lobbyban voltam, amikor bejött az egyik építész, és a személyzet bemutatta nekem, utána pedig sokat beszélgettünk a hely megtervezéséről és felépítéséről. Ez egy egészen elképesztő élmény volt számomra, hiszen építészetet tanulok. Az igazán fiatalos környezetben, a nagyszerű vendéglátással egybekötve egyből úgy éreztem, mintha otthon lennék, mindig jó érzés egy hosszú nap után ide visszatérni.”