A 13%-ot is sokallják az osztrákok

Forrás: turizmus.com

 2017. május 21. 16:26

A 17 ezer vállalkozást képviselő Osztrák Szállodaszövetség (WKÖ Fachverband Hotellerie) kezdeményezi az osztrák szállodai áfa kulcs csökkentését – tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos, a HOTREC alelnöke.

Az osztrák szállodások a HOTREC nemrég közzétett tanulmányára hivatkoznak, amely azt mutatta be, hogy mennyire kedvező hatással lehet az alacsonyabb áfa kulcs a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre és új beruházásokra.

A 28 EU ország közül 20-ban  az áfa kulcs alacsonyabb, mint Ausztriában, ahol a szállodai kulcs 13%. Példaként hozzák fel Németországot (7% a szálláshelyi áfa) és Svájcot (3.8% a szálláshelyi áfa). A nemzetközi versenyképesség nagyon fontos, hiszen Ausztriában a szállodai vendégéjszakák 75%-át külföldiek fizetik és minden ötödik munkahely a turizmusban realizálódik – szól az Osztrák Szállodaszövetség közleménye.

Fotó: afaklub.hu

Európai, mint turisztikai desztináció pozícióinek megtartása érdekében fontos a világméretű versenyképesség megőrzése. Abszolút értékben növekedett ugyan Európában a beutazó turizmus, de, intő jel, hogy az öreg kontinens részesedése a nemzetközi turistaérkezésekből 60%-ról 51%-ra csökkent, 1990 és 1015 között – emlékeztetnek az osztrák szakemberek.