A 2012-es utalások 98 százaléka elfogyott a SZÉP kártyákról

 2014. június 02. 21:53

1,35 milliárd forint összeg maradt május 31-én a SZÉP kártyákon, ez a 2012-ben feltöltött teljes összeg 1,9%-a – áll az NGM közleményében.

Május folyamán naponta átlagosan több mint 50 millió forinttal csökkent az összeg, amely hátterében komoly kommunikációs munka áll.

Az NGM sikerként értékeli, hogy a Széchenyi Pihenőkártyákon 2012-ben feltöltött összeg 2 százalék alá esett május 31-ére, hisz május 5-én, négy héttel a lejárat időpontja előtt még 2,7 milliárd forint fel nem használt utalvány állt a kártyákon.

Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár a közleményben hangsúlyozza, hogy idén volt az első olyan év, amikor igazán nagy összeget érintett a lejárati határidő, mivel 2012 volt a SZÉP kártya működésének első teljes éve.

A SZÉP kártya egyszerre gazdaságfejlesztő, munkahelyteremtő, egészségmegőrző és társadalmi szemléletformáló program. 2013 nyarán 544 ezren használták SZÉP kártyájukat, ami azt jelenti, hogy legalább 1 millió ember nyaralását, pihenését, egészségmegőrzését segítette a kártya. Horváth Viktória szerint ez azt mutatja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók megszerették ezt a juttatást, úgy gondolják, hogy hasznosan tudják elkölteni.

A SZÉP kártya kormányrendelet értelmében a most lejárt összeget a kibocsátó vállalatok legkésőbb június 30-ig visszautalják a munkáltatóknak, akiknek lehetőségük van arra is, hogy ezeket az összegeket a cafeteria rendszerükbe forgassák vissza.