A 2014-es költségvetés vesztese a turizmus?

 2013. október 02. 17:56

Néhány nappal a Turizmus Világnapjának megünneplése után lefagyhatott a mosoly az ágazat szereplőinek arcáról, amikor meglátták, hogy mindössze 9,9 milliárd forint szerepel a 2014-es költségvetési törvényjavaslat turisztikai célelőirányzat rubrikájában – írja október 2-i cikkében a Világgazdaság.

Az összegen lobbizással ugyan lehet még szépíteni, de pesszimizmusra ad okot, hogy az összeg kevesebb az idei (12,5 milliárd forint), illetve a tavalyi (több mint 10 milliárd forint) keretnél, pedig már azzal sem volt elégedett a szakma. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a - Magyarország számára jelentősen pozitív makrogazdasági hatással bíró - Forma 1 – Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának támogatása is a turisztikai célelőirányzat terhére történik. A szakmai szervezetek szerint a MALÉV csődje és annak negatív hatása miatt az elvonások helyett még jelentősebb marketing források bevonására lenne szükség, többek között  új légitársaságok megnyerésére.

Még nem kell pánikba esni

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a 2014. évi TC-ről szóló hír kapcsán  szerkesztőségünknek elmondta: a 9,9 milliárd forintos előirányzat valóban nem hangzik jól, de korai lenne kétségbeesni. A költségvetést december végén fogadják el, s addig egy sor képviselői, illetve bizottsági módosító javaslat fogja emelni az összeget, hiszen, ha így maradna, akkor a nemzeti marketing feladatokra nem jutna elegendő forrás. Nyilván jobb lenne, ha ezekre a módosító javaslatokra nem lenne szükség, hanem a költségvetésbe eleve a feltétlenül szükséges összeg lenne betervezve, de a folyamat eddig minden évben így zajlott, s most sem lesz másként.