A Balaton-felvidék és benne a keszthelyi kastély is a világörökségi cím várományosa

Forrás: MTI

 2014. március 28. 13:42

Az éves felülvizsgálat után az egész Balaton-felvidék, benne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a hévízi tó is szerepel a Magyarország részéről az UNESCO világörökségi címére pályázó helyszínek listáján - közölte a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.

Cselovszki Zoltán elmondta: a örökséggazdálkodási központ évente elvégzi a várományosi lista felülvizsgálatát, majd ezt továbbterjeszti a kulturális területért felelős minisztériumnak, amely rendeletben hirdeti ki az aktuális névsort. Magyarország az eddig az UNESCO világörökségi listáján szereplő nyolc helyszín mellett további 11 helyszínt szerepeltet várományosként, amelyeket eséllyel lehet felterjeszteni a párizsi székhelyű szervezet bírálóinak.

 

A 11 helyszínt tartalmazó listán eddig csak a Tihanyi-félsziget szerepelt, de szakmai vélemények alapján a teljes Balaton-felvidéket, s benne a keszthelyi Festetics-kastélyt, Fenékpusztát, továbbá a hévízi tavat is egységesen, kultúrtájként tüntetik fel.
Cselovszki Zoltán kifejtette: a kultúrtáj kategóriában van a világból a legkevesebb jelölt, ezért talán itt lehet a legnagyobb eséllyel pályázni a cím elnyerésére. A lista ugyanakkor azért is fontos, mert a jelenlegi, 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban támogatja a listán szereplő helyszínek felkészülését.

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a Forster központtal azért tartották fontosnak az egyeztetést, mert a legutóbbi listán nem szerepelt egyértelműen a kastélymúzeum és a Festetics-örökség. Hozzátette: a világörökségi cím elnyerése nagyon hosszú és nehéz folyamat, de Magyarország műemlékei és turisztikai látnivalói között megállja a helyét a keszthelyi kastély.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, pénteken nyílt napot és lakossági fórumot tart a kastélymúzeum, hogy a 2013-14-es évek fejlesztéseit széles körben is bemutassák.