Fagyi, lángos, babgulyás – így emelkednek a Balatonnál a vendéglői és büféárak

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. április 24. 10:10

Elkerülhetetlen az idei szezonban az üdülési költségek emelkedése a Balatonnál. Az éttermek, strandbüfék és cukrászdák elsősorban a nyersanyagárak növekedésével indokolják az áremelést.

Meg akarják tartani vendégeiket a múlt nyár kedvező tapasztalatai után a balatoni vendéglők, cukrászdák, bisztrók, strandbüfék, ezért nem borzolnák az üdülésre készülődők idegeit riasztó áremelésekkel. Azt mondják, a boltba járók országszerte tapasztalhatják az élelmiszerárak növekedését, így talán elfogadható lesz számukra, hogy egy tóparti kisvendéglőben 1500 forintról 1800-ra emelkedik a babgulyás, és 2000-ről 2200–2500 forintra a halászlé ára. Ugyanakkor az „1500 forintos menüt el kell felejteni” – fogalmazott az idei vendéglői árak iránti érdeklődésünkre Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének (KISOSZ) dél-balatoni területi vezetője.

„A hús, az étolaj, a tojás, a liszt árának emelkedése óhatatlanul begyűrűzik a vendéglői és büféárakba. Tapasztalataim szerint egy tóparti vendéglőben egy frissen sültet 3000 forintért szolgálnak fel, a tésztafélék is többe kerülnek, mi egy spagettit 2500 forintért kínálunk. Azt viszont még nem tudjuk, hogy mennyit kell majd fizetni a pontyért és a harcsáért, továbbá az is kérdés, hogy a strandbüfék mennyit számolnak majd fel az exportból behozott hekkből készült ételért. Az üdítők ára némileg a szállítási költségek miatt emelkedhet, a sör árának változtatásával viszont még kivárnak az ital-nagykereskedések – tudtuk meg a Makkos Vendéglő tulajdonosától.

A feltéttel rendelkező lángosért akár 1400 forintot is elkérnek majd a Balatonnál

Fotó: 123rf.com

A Punk család tihanyi Ferenc Pince Csárdájában 15-20 százalékos ételáremelést terveznek. A vendéglátóhely vezetője, Punk Árpád érdeklődésünkre elmondta: egy nyári ebéd, például egy gulyásleves vagy egy halászlé friss házikenyérrel náluk 2300 forintba kerül, egy három fogásos ebédért 3500 forintot kell fizetni. Az ételár-változásokat a Pince Csárda is elsődlegesen a baromfi-, a sertés- és a  marhahús beszerzési árának növekedésével indokolja.

 

420 forint a fagyi, 1200 forint a sajtos-tejfölös lángos

Az egyik balatonfenyvesi lángosos tulajdonosát a legkedveltebb strandétel áráról kérdeztük. Elmondta: ők azt már a szezon egészére „beárazták”. Egy sima lángosért 700 forintot kell fizetni, a tejfölösért vagy sajtosért 1000 forintot, ha sajtreszeléket is kérünk a tejfölösre, akkor már 1200 forintot kérnek el. Ha pedig darált hús „töltettel” rendelünk lángost, akkor 1400 forintért kell zsebbe nyúlni.

„Baráti áron kínáljuk édességeinket, nem célunk a vendégvesztés” – hangsúlyozta érdeklődésünkre az egyik legkedveltebb dél-balatoni cukrászda tulajdonosa, Márton Lajos. „Németországból rendeljük a cukrot, csokoládét, kakaót és a friss gyümölcsből készült málna, eper alapanyagot. Tejből, tejtermékekből is a minőségit rendeljük, és az is indokolja az árváltozást, hogy folyamatosan korszerűsítjük a konyhánkat, eladóterünket. Az év elején tízmillió forintért vásároltunk egy fagylaltkészítő gépet, és a járvány kitörése óta sokat költünk higiénés beszerzésekre, például fertőtlenítő eszközökre is – sorolta a cukrászmester.

A 7-es út mellett található Márton Cukrászdában idén 420 forintba kerül egy gombóc fagylalt, a Balaton Fagylaltja 2021 készítőjeként díjazott balatonmáriai Florida Fagyizó tulajdonosa, Pálfi Attila pedig azt mondta, ők is 420 forinttal vágnak neki a szezonnak, de nem kizárt, hogy közben áremelésre kényszerülnek.

Nem kell attól tartani, hogy idén nyáron minden korábbinál többen cipekednek a strandra a fürdőzőhely közelében lévő élelmiszerboltban feltöltött hűtőtáskával? – kérdeztük a Balatoni Turizmus Szövetség elnökét.  „Bízom benne, nem lesz több hűtőtáskás strandoló, mivel a boltokban is drágultak az élelmiszerek. Az előrelátó családok az szja-visszatérítésből, a nyugdíjasok a kiegészítő járandóságból és a 13 havi nyugdíjból raktak félre a nyaralási költségekre. Úgy látom, idén nyáron átlagosan 10 és 30 százalék közötti áremelésre kell számítani a nyaralásra készülődőknek ­– válaszolta Hoffmann Henrik.