A baszk és a latin-amerikai kultúra találkozásából merít a Cut&Barrel bisztró

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 14:05

A júniusban nyílt óbudai bisztróétteremben André Bicalho különleges fogásai idézik meg a baszk és latin-amerikai gasztronómiát. A Cut&Barrel Salumeria and Vineria sajtómegnyitóján a brazil-portugál séf kreációiból is ízelítőt kaptunk.

Az etyeki Haraszthy Pincészet tulajdonosai, Carlos Coelho és felesége, Ingeborg Coelho 2022 decemberében nyitották meg a WineHub borközpontot a régi Goldberger textilgyár indusztriális épületében. Az argentin származású, de évtizedek óta Magyarországon élő üzletember olyan közösségi helyszínt álmodott, amely egyszerre szólítja meg a minőségi borok és a kulinária kedvelőit.

Carlos fiatalkorában Buenos Airesben élt, de otthonos Kaliforniában is, talán a szabadságnak, a multikulturális szemléletnek és a nagyvonalúságnak ez a levegője érződik a komplexum minden szegletében.

A WineHub története most újabb állomáshoz érkezett: a június 8-án megnyílt Cut&Barrel bisztróétteremben a baszk és a latin-amerikai konyhakultúra alapjait vegyítő fogásokkal ismerkedhetnek meg a vendégek.

A koncepció nemcsak az ételválogatásban, de a tálalásban is a baszk gasztronómiai kultúrát tükrözi. Ennek lényege, hogy az étkezés mindig a kapcsolatteremtést, a közösségi élményt szolgálja, ezért az asztalokra közös tálakon érkeznek a különböző fogások.

A bisztró megnyitóján

Fotó: Cut&Barrel

Füstös ízek megszelídítve

A Cut&Barrel corporate séfje a brazil-portugál gyökerű André Bicalho, aki több mint 15 éve él Európában. Dolgozott Spanyolországban, Portugáliában, Angliában, Belgiumban, Németországban, és féléves szakmai gyakorlatot szerzett a két Michelin-csillagos Villa René Lalique étteremben a franciaországi Elzászban. Széles körű nemzetközi tapasztalatait nemcsak itt, hanem Etyeken, a Haraszthy Pincészet Matador étteremének séfjeként is hasznosítja.

A Cut&Barrel étlapjának egyik legfontosabb alkotóeleme a hús. A steakek a világ különböző pontjairól –­ többek között Argentínából ­­– érkező alapanyagokból készülnek. A húsételekre jellemző füstös ízeket úgy építik be az ételekbe, hogy a többi alkotóelemmel összhangban legyenek, és ne tereljék el a figyelmet a borokról sem.

Emellett hazai mangalicából, saját, tradicionális baszk receptek alapján különféle szalámikat, kolbászt és sonkákat készítenek ­– ezeket kizárólag itt lehet megkóstolni. Nagy hangsúlyt helyeznek a helyi és szezonális alapanyagok használatára, és a vegetáriánus vendégekre gondolva izgalmas húsmentes ételeket is kínálnak.

Malaccsászár, „cochinita pibil” sült tésztafalat, malactuille, malacpástétom

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Mivel az étterem a WineHub része, a borválaszték egyedülállóan sokrétű: a borközpontban ötven magyar borászat több mint 600 tételét forgalmazzák, ezek mindegyikét kérhetjük az ételekhez, emellett a választék argentin, kaliforniai, olasz, ausztrál és francia pincészetek boraival is kiegészül. Szintén különlegesség, hogy a több száz bor bármelyikét poharazva is felszolgálják.

Párolt tőkehal, pipian mártás, quinoasaláta, ropogós quinoa

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Közép-Európa egyik legnagyobb borközpontja

Az egykori Goldberger textilgyár épületében kialakított WineHub borkereskedés, gasztronómiai helyszín és rendezvénytér egyben. A nagyvonalú, indusztriális tereket különféle rendezvények befogadására tervezték. A profilból adódóan rendszeresek a boros események, képzések, sétáló- és ültetett kóstolók. Ez utóbbihoz alakították ki az emeleti kóstolószobát, amely üvegfalú akváriumként lebeg az épület hatalmas terében. Szintén érdekesség, hogy ebben a helyiségben a WineHub által képviselt valamennyi borászat ingyenesen tarthat kóstolókat.

A bisztrótér alatti szinten is van egy különterem, és itt helyezték el a látványos sonka- és szalámihűtőket. Ugyanitt berendeznek egy hordós érlelőhelyiséget is, ahol a borászatok azokat a tételeket tárolhatják, amelyeket hordóból szeretnének kóstoltani.

A Cut&Barrel megnyitóján az is kiderült, hogy a komplexum tovább bővül: a hatalmas üvegfalakkal körbevett látványkonyha szomszédságában hamarosan egy néhány asztalos fine dining étterem nyílik.