A bécsi szelet árai mentén kettészakadt Ausztria

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. július 26. 11:34

Tirolban, Vorarlbergben és Salzburg tartományokban a legdrágább a bécsi szelet, míg a burgenlandi éttermekben lehet a legjutányosabb áron az osztrák konyha jellegzetes fogásához hozzájutni.

Az OGM közvélemény-kutató cég frissen publikált jelentése egy kutatáson alapul, mely során a május és június közötti időszakban szúrópróbaszerűen 1300 osztrák vendéglátóhelyen és étteremben hasonlították össze a bécsi szelet árait hasonlították össze. Az üzemi étkezdékre nem terjesztették ki a vizsgálatot, csak a nyilvános - turisták számára is elérhető - egységeket vonták be az elemzésbe.

A felmérés eredményeként Ausztria közepén egy törésvonal húzódik: az ország a bécsi szelet mentén egy keleti és nyugati részre szakad - számolt be róla Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember a blogján. Míg nyugaton az erőteljesebb turisztikai kereslet felfelé, addig a keleti tartományokban a kisebb kereslet lefelé húzza az árakat. Az országos középátlagár 12,24 euró, ennyiért vásárolható meg átlagosan egy „alap” bécsi szelet. A vorarlbergi Dornbirn járás éttermei vezetik az árlistát, ahol átlagosan 16,65 eurót kell fizetni a fogásért, míg a burgenlandi Jennersdorf járásban már 8,85 euróért fogyaszthatjuk az ominózus hússzeletet. A névadó Bécs városban a bécsi szelet ára átlagosan 12,10 euró volt a vizsgált időszakban, amit a jelentős számú, diákokra specializálódott imbisz jellegű éttermek „árleszorító” hatásával magyaráztak a kutatás készítői. Hasonló jelenségre figyeltek fel az elemzés szerzői más nagyvárosok esetében is: Grazban 11,20 euró, míg Klagenfurtban 11,90 euró volt a bécsi szelet ára.

wienerschnitzel_123rf

Tavaly június óta idén egy év alatt 11 százalékkal drágult a Wiener Schnitzel ára Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A Statistik Austria hivatalos inflációs jelentése szerint tavaly június óta idén egy év alatt 11 százalékkal drágult a Wiener Schnitzel ára Ausztriában. A GD Consulting bécsi tanácsadó iroda kitekintése alapján az elkövetkezendő időszakban további jelentős áremelkedés várható a gasztronómia területén, ahol az árakat az elszabadult energiaárak és munkaerőhiány egyszerre hajtják felfelé. Július 24-én a bécsi Cafe Landtmann és a Plachutta étlapján például egyaránt már 23 euró körül kínálták a „nemzeti főfogást” , míg a hatalmas hússzeleteiről híres Figlmüller esetében 18 eurót kértek egy „eredeti” bécsi szeletért.