A benzinkút mint helyi beszállító: merre tartunk?

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 15. 09:17

A benzinkutak világszerte már egy ideje kihívással néznek szembe: a benzineladás önmagában nem elég nyereséges, ezáltal új ötletekre van szükség a további üzleti tevékenységekhez. Eddig a benzin mellett csak csokit és üdítőket találtunk eladásra – így itt az ideje az üzleti modell bővítésének.
Végül is a benzinkutak vásárlói egyre gyakrabban szeretnének akkumulátort tölteni, ami azt jelenti, hogy több időt töltenek ott. A leginnovatívabb szolgáltatók ezért frissen elkészített ételeket kínálnak elvitelre vagy helyben elfogyasztásra. Az ételek minősége és az ár-érték arány kulcsfontosságú a sikerhez. A RATIONAL szakemberei a melegétel-készítésben megmutatják, hogyan lehet ezt kivitelezni.

Maximilian Schwaller, a RATIONAL kiskereskedelmi szegmens igazgatója szerint egy benzinkútnak mindössze két berendezésre van szüksége a kulináris sikerhez: egy kombi párolóra és egy jó kávéfőzőre. A kávégép magától értetődő, és a kiválasztott kávészemekből kiváló minőségű italok széles választéka készíthető el. Ez biztosítja az ügyfelek magas szintű megtartását is. A tömegből kiemelkedő élelmiszer-koncepcióval együtt új ügyfeleket is szerezhet. „Különösen az Egyesült Államokban láthatjuk, hogy egyre világosabbá válik, hogy a klasszikus benzinkutas élelmiszereknek nincs jövője” – mondja Schwaller. „Ehelyett az emberek gyakrabban választanak pizzát, csirkét, vegetáriánus ételeket és egészséges, változatos harapnivalókat."

Egyszerűnek tűnik, azonban nagy szakértelmet igényel. Hiszen a koncepciónak működnie kell, sokszor meg kell győzni a bérlőket, és néha akár ezer különböző méretű benzinkútba is be kell férnie. „Ehhez egy helyileg adaptálható szabványos koncepció a legalkalmasabb” – mondja Schwaller úr tapasztalatból. Ezért szereti az iCombi Pro-t ajánlani, amely kevesebb, mint 1 négyzetméter helyet foglal el, és különféle főzési alkalmazásokat térképez fel. Ennek az az egyedülálló előnye, hogy egyetlen készülékkel különféle ételeket lehet elkészíteni. A sütést, grillezést, párolást és melegítést a legkisebb helyen is el lehet végezni, ami előnyt jelent az amúgy is kevés hellyel rendelkező benzinkutak számára.

Az ételek változatossága mellett a frissességnek és így a minőségnek is nagy szerepet kell kapnia. Egy benzinkútnál is lehetnek zsúfolt időszakok, mint például az ebédidő vagy az esti órák, de a tartózkodás időtartama az akkumulátorok töltésével meghosszabbítható, és az élelmiszert egész nap készleten kell tartani. A hagyományos főzési technológiával ez azt jelenti, hogy az ételt reggel elkészítik, kirakják és szükség esetén felmelegítik. A kombi pároló viszont olyan gyors és rugalmas, hogy elegendő kisebb adagokat gyakrabban előállítani. A vásárlók széles választékkal találkoznak, amely mindig friss. Ezzel egyidejűleg elkerülhető a túltermelés, a minőségi ingadozás és ennek következtében az élelmiszer-pazarlás.


Fotó: Rational

Ugyanakkor az iCombi Pro működtetéséhez nincs szükség speciális ismeretekre. Schwaller úr szakembert, például szakácsot ajánl a koncepció megvalósításához és a személyzet helyszíni betanításához, de a napi működést biztosító személyzet elegendő a zökkenőmentes lebonyolításhoz. „A gyakran használt főzési programokat, például a burger elkészítését egy képpel vagy ikonnal meg lehet jeleníteni a kijelzőn, így a folyamat elindításához elegendő egy érintés. Ez a hibaarányt minimálisra csökkenti" – magyarázza Maximilian Schwaller.

A RATIONAL szakértője szerint a benzinkutak számára egyre sürgetőbb az innovatív élelmiszer-koncepciók megfontolása: „Egyre népszerűbb az elektromos mobilitás, és mivel ezek a járművek már nem benzinkúttól függenek, az ügyfélmegtartást más csatornákon keresztül kell elérni.” Javaslata: már nem az autón van a hangsúly, hanem az embereken.

Kapcsolat:

RATIONAL Magyarország
Bemutató- és tréningközpont

1152 BUDAPEST

Szentmihályi út 167–169.
AsiaCenter, Nyugati szárny 2. emelet
Tel.: +36 30 200 8212

E-mail: info-hungary@rational-online.com

Web: https://www.rational-online.com

Facebook: http://facebook.com/RATIONAL.AG
Twitter: http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube: http://www.youtube.com/user/RATIONALAG
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rational-ag/

(X)


Nyitókép: Adobe Stock

.