A BGE hallgatója nyerte az Olivier Roellinger versenyt

Forrás: Vendéglátás

 2017. június 14. 12:27

Szűcs Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója az első helyen végzett az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriájában.

A verseny témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak – írja a Vendéglátás.

A három Michelin-csillaggal rendelkező, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első alkalommal 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket – akkor a magyar Czompa Fanni a legjobb három között végzett.

Szűcs Dániel

Dániel tavaly ősz óta készült a megmérettetésre és idén április 6-án megnyerte a Lengyelországban megrendezett verseny kelet-európai régiós hallgatói kategóriáját. A versenyen összesen négy európai régió versenyzői mérték össze tudásukat, ahol ugyanazt az ételt kétféle módon kellett elkészíteni. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és fél óra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésre. Szűcs Dániel a tengeri halak közül a rombuszhalat választotta, tenger gyümölcsének pedig a szicíliai garnélát.

Az elkészített profi étel a Rombuszhal és carabineros (szicíliai garnéla) kelvirággal, tésztakosárban tálalt garnéla tatárral, bisquet- és saláta mártással, a háziasszonyi pedig a Rombuszhal sült édesburgonyával, sárgarépapürével és limonádé mártással volt.

A magyar nyertes profi versenytányérja

Dániel felkészülésében Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Intézetének tanszékvezető-helyettese vett részt.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetését és a díjátadót idén is az Óceánok Világnapján (World Oceans Day), június 8-án az UNESCO székházában, Párizsban tartották.