A BKIK szerint talpra állítható a budapesti vendéglátás

Forrás: turizmus.com

 2022. február 13. 08:52

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakemberei szerint jelzésértékűek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) napokban publikált, a hazai vendéglátás 2021-es alakulásáról szóló, pozitív tendenciát mutató adatai.

Az erőteljesen javuló bevételi számok arra utalnak, hogy a komplex válságkezelő intézkedések és programok hatékonyan támogatják az ágazat helyreállítását – érvel a BKIK.

A kamara az elmúlt években több egyeztetést is kezdeményezett a kormánnyal és a fővárossal, egyebek mellett adóvégrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára, 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel támogatta tagjait és saját válságkezelő programot is indított – mutatnak rá közleményükben.

Az Újra nyitva Budapest – #újranyitvaBP fogyasztásösztönző programja keretében a pandémia 10 ezer mindennapi hősének vendégül látásával együtt a vendéglátóhelyi fogyasztást is népszerűsítette a kamara, továbbá a belföldi turizmus Budapestre irányítása céljából több száz vidéki egészségügyi dolgozót utaztatott a fővárosba.

Budapest vendéglátásban betöltött szerepe közelíteni kezdte a válság előtti szintet

Fotó: 123rf.com

A BKIK szakmai ajánlást fogalmazott meg a Covid-19-fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban, a forgalmazókkal történt megállapodás nyomán pedig a legjobbnak talált eszközöket 25%-os kedvezménnyel szerezhetik be a vállalkozások, a kamara önkéntes tagjai pedig további kedvezményeket vehetnek igénybe – írják.

Az MTÜ adatai szerint a 2021-es évet a vendéglátás kiemelkedő eredményekkel zárta: a bevételek csaknem 26%-kal magasabbak voltak, mint 2020-ban és kevesebb, mint 3%-kal maradtak el a 2019-es eredményektől.

Az adatok azt mutatják, hogy Budapest az országos vendéglátásban betöltött szerepe közelíteni kezdte a válság előtti szintet. Ugyanakkor iparági szereplők szerint a rezsiárak alakulása és a nyersanyagárak várható emelkedése további nyomás alatt tarthatja a szektort – hangsúlyozza a BKIK.