A BKIK támogatja a tematikus utcákat a fővárosban

Forrás: MTI

 2014. július 31. 12:08

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre, illetve a meglévők eredményesen működjenek - hangsúlyozta Szatmáry-Jahl Angéla, a köztestület kereskedelmi tagozatának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

A kamarai vezető elmondta, hogy ennek érdekében a BKIK létrehozta a Bevásárló és Tematikus Utcák (BUM) Nonprofit Kft.-t, amely koordinálja a vállalkozók közötti együttműködést, illetve lobbival segíti a tematikus utcák munkáját, újak létrejöttét.

Antal Attila, a BUM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kamara gazdaság- és kereskedelemfejlesztő tevékenysége részeként fontosnak tartja a vállalkozók összefogásának segítését, ami gazdasági haszonban is megnyilvánulhat.
Szatmáry-Jahl Angéla hangsúlyozta, a kamara szeretné elérni, hogy a turizmusba egyre inkább bekerüljön a kereskedelem, a vendéglátás, a kultúra a tematikus utcákon keresztül.

Antal Attila elmondta: arra törekszenek, hogy színesedjen a tematikus utcák palettája, az összefogás ne csak a vállalkozások között, hanem az adott környezetben élőkkel is megvalósuljon, közvetíteni kívánnak az önkormányzatok és a vállalkozások között, illetve pályázati lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a tematikus utcák hozzájárulnak a turizmus, illetve az ott működő vállalkozások forgalmának növekedéséhez, ezért is fontos ennek a lehetőségnek az elterjesztése Budapesten is - hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató, aki példaként említette, hogy míg Bécsben 80 tematikus utca működik, addig Budapesten mindössze nyolc.

Kérdésre válaszolva Antal Attila elmondta, hogy a tematikus utca létrehozását, kialakítását a helyi szereplőknek célszerű kezdeményezni, a nonprofit kft. a know-how átadásában tud segíteni.
A sajtótájékoztatón bemutatták a IX. kerületi Ráday utcában megvalósuló tematikus utca működését, a vendéglátóhelyek, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum kapcsolódását például a Múzeumok Éjszakája programban.

 

Orbán György, a Ráday Soho Egyesület projektmenedzsere elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 21-én és 22-én a Ráday utcában sokféle terített asztal várta a látogatókat, akiknek a szavazata alapján adták át a mostani sajtótájékoztató keretében az utca legszebb terítéke verseny díját a Claro Bistrónak, az elismerés egy évre szóló és vándordíj lesz.

Siklós Péter, az Iparművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese kiemelte, hogy múzeumuk rendszeresen vásárokat, kézműves rendezvényeket szervez, illetve kapcsolódik a környék programjaihoz, és felhívják a figyelmet a került ipartörténeti emlékhelyeire.

Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a közös gondolkodás fontosságát emelte ki, hogy a partnerek megtalálják és erősítsék egymást.