A BKIK üdvözli az Artisjus jogdíjcsökkentési javaslatát, de a mértéket kevesli

Forrás: MTI

 2014. október 24. 23:04

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) üdvözli, hogy átlagosan 19,5 százalékkal csökkentené az Artisjus a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre, azonban a mértéket kevesli, legalább 50 százalékos mérséklést javasol - közölte a BKIK szerdán az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy október 21-én jelentette be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület: 19,5 százalékkal csökkentené a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat jövőre.

A BKIK hangsúlyozza, hogy a két szervezet évek óta egyeztet a csökkentésről.
A közlemény szerint a BKIK legalább 50 százalékos csökkentést javasol, és kéri az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a csökkentés mértékének újragondolására.

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat terheli elsősorban az Artisjus és egyéb szerzői jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek által megállapított díjak. Az ezek beszedésére vonatkozó eljárás a turizmusra is negatívan hat. Bár a főváros turizmusa az elmúlt évben és idén is javulni látszik, a szálláshely foglalás növekedés mögött mind a mai napig elmarad a vendéglátás forgalmának javulása - áll a közleményben.

Éppen ezért a BKIK szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a vendéglátó vállalkozások versenyképességének javítására. A szerzői jogvédő szervezetek tevékenysége azonban ezzel ellentétes, mert nemzetközi összehasonlításban a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari üzletektől szednek be.
Emellett azoknak a feltételeknek a meghatározására is szükség van, hogy ki, mikor és milyen mértékben, valamint feltételek mellett köteles díjat fizetni. A mostani rendszer egyaránt kedvezőtlen a turizmusban tevékenykedő vállalkozások, a jogdíj jogosultak és az élőzene szolgáltató vállalkozások számára is.

Szakmai szervezetek kedden üdvözölték a zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékos, jövőre tervezett csökkentését. Erről a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára beszélt az MTI-nek.

Az Artisjus közlése szerint a díjszabástervezetről a végső döntés a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatásköre, decemberre várható a jóváhagyás. A tervezet szerint a szerzők, előadók és kiadók csökkentik, egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket: a javaslat a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe. A jogvédő iroda szerint ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitva tartási idő súlya is csökken.