A boldog békeidőket idézi meg a ma megnyílt Matild Café & Cabaret

Forrás: turizmus.com

 2022. május 19. 13:43

A boldog békeidők társasági életének központja, az egykori „Belvárosi Kávéház" 1901-es pompájában és Wolfgang Puck gasztronómiai irányításával Matild Café & Cabaret néven nyitott újra a mai napon.

A történelmi „Belvárosi Kávéház" eredeti pompájában Matild Café & Cabaret néven nyílt meg csütörtökön az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Matild Palotában. A most újjászülető kávéház története rendkívül változatos – 1901-es elindulása óta különböző korszakokat élt meg a legendás helyszín.

A kávéház otthonául szolgáló palota több mint 120 évvel ezelőtt Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként szolgáljon. Az 1900-as évek elején a legendás budapesti kávéházi kultúra egyik legismertebb intézményévé és a boldog békeidők pezsgő társasági életének legnépszerűbb találkozóhelyévé vált, ahol közéleti személyiségek, újságírók, írók és művészek találkoztak.

Korhű módon újult meg a 120 éves kávéház

Fotó: Matild Café & Cabaret

A „Belvárosi Kávéház" emellett a hétköznapi, munkásosztálybeli emberek társasági életének közkedvelt helyszíneként is szolgált, ahol társadalmi helyzettől és háttértől függetlenül lehetőség nyílt egy eszpresszó vagy egyszerűbb fogás közben megérezni valamit a századforduló gazdagságának és pompájának illúziójából.

Az I. világháború vetett véget a helyi kávéházi kultúra aranykorának, de a háború után a kávézó újra életre kelt. A helyszínt generációkon át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, és a II. világháború után ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely megnyitotta kapuit a városlakók előtt. A kávézót ekkor Rónay Egon nyitotta újra – az egyetlen dologgal, amit a pincében talált: kávéval.

Aki felülről szeretné szemlélni a társasági élet alakulását, az emeleti részen is helyet tud foglalni

Fotó: Matild Café & Cabaret

A háború utáni megváltozott körülmények miatt ismét bezárt a kávéház, hogy majd 1956-ban újra megnyisson. A forradalom után, idővel, a mindennapos programoknak köszönhetően a legnépszerűbb szórakozóhelyek közé is visszakerült. 1984-től, egy felújítás után, Belvárosi Kávéház–Lidó néven került vissza a köztudatba, egyedülálló szórakozási lehetőséget kínálva a helyieknek.

Később az 1990-es években kaszinóként, majd 2000 és 2002 között Lido néven szórakozóhelyként is üzemelt. Egy felújítást követően ismét kaszinóként funkcionált, hogy végül 2022-ben, ötéves részletes felújítási munkálatok eredményeként, eredeti pompájában és funkciójában 300 férőhelyes kávéházként és a város társasági életének központjaként szülessen újjá az egykori „Belvárosi Kávéház". A részletgazdag helyreállítási munka az eredeti terveken alapult, korabeli rajzok és fényképek is segítették a restaurátorok mindennél részletesebb munkáját. A kávézónak otthonául szolgáló palota pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, és 1977 óta műemlékvédelem alatt áll.

Az újjászületett kávéházba betérők nappal a minőségi kávé és különleges gasztronómiai kínálatot élvezhetik, míg az est leszálltával különleges kabaréműsorokat tekinthetnek meg a helyszín szívében található hidraulikus színpadon. Az első kabaréelőadásra a nyarat követően kerül sor.

Így tálalják a hideg kacsamájat a Matild Caféban

Fotó: Matild Café & Cabaret

A Matild Café & Cabaret vendégei, Krúdy Gyula szobrának társaságában, a szabadtéri kávéház élményét is megtapasztalhatják a Duna utcára nyíló hatalmas szabadtéri teraszon. A Krúdy-szobrot még 2021-ben állították fel Magyarország egyik legnagyobb szerzője előtt tisztelegve, aki a kávéházban vetette papírra a Szindbád számos történetét.

„Nem csupán egy tradicionális magyar kávézó született újjá, hanem a főváros szórakozási és gasztronómiai palettája is tovább gazdagodott. Hiszem, hogy a helyszín egyedi hangulata, Wolfgang Puck konyhaművészete és a különleges kabaré műsorok felpezsdítik majd Budapest társasági életét" – nyilatkozta Emre Pasli, a Matild Palota szállodaigazgatója.

A helyszín gasztronómiai koncepcióját a hollywoodi sztárok séfje, Wolfgang Puck álmodta meg és a hagyomány, valamint az innováció elegyét testesíti meg. A legendás séf gasztroelképzeléseit helyi kulináris csapata valósítja meg a mindennapok során. A konyhai csapat a legjobb minőségű, helyi alapanyagokat és kifinomult kulináris technikákat alkalmazza az ételek elkészítésekor.

A megújult kávéház gasztronómiai kínálata magába foglalja a helyi cukrászati termékeket, süteményeket, pékárukat, tortákat, a modern és klasszikus fogásokat. Az étlap rendkívül változatos: jól megfér egymás mellett többek között a házi galuskával kísért magyaros marhapörkölt, a házi készítésű Krúdy-féle kolbász és a különböző saláták, előételek, így például a házi füstölésű lazactál is. A kávézó cukrászcsapata kézzel készült hagyományos gourmet finomságokat és bonbonokat is készít, amik elérhetőek akár elvitelre is.

Kézműves bonbonokat és más különleges édességeket is készít a kávéház cukrászcsapata

Fotó: Matild Café & Cabaret

„A Matild Café & Cabaret megnyitása örömteli visszatérés számomra osztrák gyökereimhez, felidézve édesanyám klasszikus süteményeinek ízét gyermekkoromból. Mától a budapestiek is felfedezhetik ezeket a különleges ízeket a történelmi kávéház tradicionális süteményein keresztül" – nyilatkozta Wolfgang Puck.A kávéház tortarepertoárja az Osztrák–Magyar Monarchia máig kedvelt édességeit is felvonultatja, többek között Eszterházy- és Dobos -tortát is kóstolhatunk, vagy felfedezhetjük a kávéház emblematikus Matild-tortáját, amit a régmúltú helyszín nagy elődeinek tiszteletére alkottak meg.