A bordó 150 árnyalata – Nagy Bordói Kóstoló a Corinthiában

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2015. november 22. 15:48

Mesterkurzusok, illatár és a bordó megannyi árnyalata – így adhatnánk vissza az elmúlt hónapok talán legelegánsabb boros rendezvényének a lényegét, amelyre szombaton a Corinthia Hotelben került sor.

A winelovers a Bordó Blend rendezvénysorozattal idén második alkalommal mutatta meg a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot hazai arcát, és közelebb hozta más országok Bordeaux-i stílusú borait is.

A pénteki Villány invites Loire nevet viselő, a cabernet franc-t előtérbe állító siklósi borkóstoló után érdekes volt szembesülni azzal, hányféle ízvilága, illata, árnyalata lehet a cabernet sauvignonnak, a kékszőlők királyának – amely az idei főszereplő volt - vagy egy merlotnak.

Az MTKI Kft. mesterkurzusa arra kereste a választ, mennyire adható vissza az újvilági stílus egy francia- vagy olaszországi pincészetben? A technológia mellett elsősorban a sav oldaláról közelítették meg a kérdést. A résztvevők az európai borok mellett olyan újvilágiakat is kóstolhattak, amelyek Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem elérhetők.
Malatinszky Csaba egyedi mesterkurzussal készült a Nagy Bordói Kóstolóra, amelynek keretén belül elkészült egy, a résztvevők által megalkotott és egy, a borász szájízének megfelelő blend. A kurzus vendégei 2015-ös hordómintákból állíthattak össze házasítást, ezekből már az idei évjáratra is lehetett következtetni.

Az Egri Borvidék borászai az idén 39. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyről 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel tértek haza. A nyertes borászok a májusban már élénk sikerrel bemutatott érmes nedűiket elhozták a Corinthiába is.

A szombati rendezvényen, ahol vagy 150-féle bort lehetett kóstolni, a nagy klasszikusokon kívül a kisebb, kevésbé ismert pincészetek limitált számú, kézműves kínálata volt talán a legérdekesebb, köztük az erdélyi Recas pince, a balatonboglári borvidéken, a kéthelyi Kristinus Borbirtok, a felvidéki Csernus pince, de a zánkai Canter Borház Magnus borai is kitűntek szépséges palackjaikkal.

A kísérő standok termékeinek ízvilága jól rímelt a mély tüzű vörösborokhoz: kávék, csokoládék, kézműves bonbonok, házi sajtok és színpompás kolbászok, szalámik orgiája fogadta a vendégeket már a bejáratnál.