WTM 2015: A brand a trend

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2015. november 03. 22:24

Hogyan különböztessük meg magunkat a versenytársaktól, mi a sikeres brand titka a desztinációk versenyében? – erről folyt a szó a londoni World Travel Marketen, a Turisztikai Világszervezet miniszteri csúcstalálkozóján.

A desztinációs brand-építést vette górcső alá november 3-án, a kilencedik alkalommal megrendezett UNWTO & WTM Ministers' Summit.

A mintegy 300 főnyi hallgatóság és közel 50 turisztikai miniszter, illetve államtitkár jelenlétében (Magyarországot Ruszinkó Ádám képviselte) megtartott kerekasztal beszélgetésen Bulgária Kína, Costa Rica, Horvátország, Jordánia, Malaysia, Málta, Peru, Qatar, Dél-Afrika, Thaiföld, és Zimbabwe turizmusért felelős miniszterei vettek részt. Az asztalnál ült még a UNWTO főtitkára, valamint a Turisztikai Világtanács (WTTC), a Eurostar vasúttársaság, az Expedia, a FaceBook, a Google és a Melia Hotels egy-egy vezetője. A moderátor a CNN ismert riportere, Richard Quest volt.

Simon Press, a WTM ügyvezetője megnyitja a miniszteri kerekasztalt

Ha nagyon röviden kell összefoglalni a hallottakat, akkor az a biztos, hogy semmi sem biztos. Mindenki egyetért a brandig fontosságával, de nincsenek általános érvényű módszerek. Van ahol jó dolog egy régióhoz tartozni, s csak utána versengeni a turistáért (ilyen Dél-Kelet Ázsia, vagy a karibi térség), de van ahol kifejezetten káros azonosulni egy régióval (ilyen pl. a Közel-Kelet), s tanácsos inkább az ország különállását hangsúlyozni. Van ahol a destination egyenlő a nation fogalmával, azaz egy ország egységesen a desztinációt is jelenti (ilyen például Málta, vagy Izland), de, van ahol egy desztináció önálló életet él (ilyen például a Victoria vízesés Zimbabwe és Zambia határán, vagy a Galapagos szigetek, amelyekről sokan nem is tudják, hogy Ecuadorhoz tartoznak).

 

Az is világossá vált, hogy nagyon nehéz valóban egyedi üzenetet megfogalmazni. A miniszterek a végén már egymáson is nevettek, amikor a sokadik mondta el, hogy az ő országában a vendégszeretet és a barátságos lakosság más, mint a többieknél...

Taleb Rifai, UNWTO főtitkár fogalmazta meg, hogy a social media korában nem elég jónak mutatkozni, jónak is kell lenni, mert az utazók könyörtelen ítéletet publikálnak, ha nem azt találják, amit egy akármilyen ügyesen összerakott médiakampány sugall. A horvát miniszter fogalmazta meg, hogy a Facebook, a Twitter, a TripAdwiser és a többi hasonló felület úgy működik, mint régen a szájpropaganda, csak sokkal hatékonyabban. Egy-egy desztinációt felemelhet, de a mélybe is taszíthat az internet nyilvánossága.

A minisztereknek be kellett látniuk, hogy akármennyit is költenek nagyközönségi reklámra, nincs ráhatásuk az utazók véleményének befolyásolására.

Elhangzott az is, hogy a látványos és drága reklámoknál hatékonyabb, ha a média felületein jelennek meg információk, akár nyomtatott, akár elektronikus formában. Ez utóbbival mélységesen egyetértettek a jelenlévő újságírók...