Örömünnep volt a terasznyitás a vendéglátósok számára

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 27. 16:45

A vendéglátósok leginkább hálát éreznek azon törzsvendégek felé, akik kitartottak mellettük a kényszerzárás alatti hónapokban és elvitelre rendelték az ételeket, most pedig visszatértek a teraszokra - hangzott el a Budapest Brand online újranyitási konferenciáján.

Az elmúlt hétvégén kinyitottak a hazai éttermek, kávéházak, bárok teraszai és kerthelyiségei, a több hónapos kényszerzárlat után Budapest ismét megtelt élettel. A nyitás tapasztalatairól, az elmúlt hónapok kihívásairól, a koronavírus alatt tapasztalt segítségről, a vendégek hűségéről és a budapesti vendéglátás jövőjéről esett szó Hamvas Zoltán, a Stand étterem, a Stand25 bisztró tulajdonosa, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Gianni Annoni, a Trattoria Pomo D’Oro tulajdonosa között, Semsei Rudolf, a Vakvarjú éttermek és a Budapest Party Service tulajdonosának moderálásában a Budapest újranyit! konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Mindkét étteremtulajdonos arról számolt be, hogy telt házzal mentek a hétvégén, miközben az elvitelre és házhozszállítással rendelt ételek mennyisége sem csökkent, sőt, inkább erősödött.

Gianni szerint mindenki rugalmasan állt a nyitáshoz, a vendégek szeretettel fordultak újranyitó, kedvenc helyeik személyzetéhez, ami megerősített mindenkit, aki az elmúlt hónapokban kitartott a vendéglátás mellett, hogy megérte várni.

 

Köszönet azoknak, akik hittek az újrakezdésben

A nyitást leginkább örömünnepként jellemezték a hosszú hat hónap után és megköszönték azoknak a kollégáknak a hitét, akik nem hagyták el a szakmát a nehézségek ellenére sem. Hamvas Zoltán két éttermének 62 válság előtti dolgozójából több mint 40-en ma is ott vannak, pedig csak a budai egység működött mostanáig. Szerinte “akiket egyszer megérintett a vendéglátás fuvallata, annak előbb-utóbb hiányozni fog (…), és vissza fognak térni az éttermekbe.”

Mindketten arról számoltak be, hogy az utóbbi hónapokban, aki maradni akart, azt megtartottak, a legtöbb helyen november óta a felszolgálók szállították ki az ételeket. Így a vendégek számára is megmaradt az éttermek barátias, családias hangulata, a törzsvendégek kedvenc felszolgálóiktól kapták meg továbbra is ebédjüket vagy vacsorájukat.

Remélhetőleg a hét végén már beltéren is fogadhatnak majd vendégeket a hazai éttermek, kávézók védettségi igazolvánnyal. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői megjegyezték azonban, hogy még nem tűnt el a járvány, ezért továbbra is fontos odafigyelni a szabályok betartására.

Gianni szerint fontos lenne, hogy támogatáshoz jussanak azok a budapesti éttermek is, amelyeknek nincsen teraszuk, vagy legyengültek anyagilag.

Hamvas Zoltán, Gianni Annoni és Semsei Rudolf a Budapest újranyit! konferencián

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

Áremelést hozhat a forintgyengülés

Hamvas Zoltán arról számolt be, hogy egyelőre náluk nem kellett árakat emelni, mivel elsősorban helyben szerzik be az alapanyagokat, magyar termelőktől. Egyelőre várnak az áremelésekkel, megnézik, hogy indul el a piac, mennyire marad meg a helyben fogyasztás mellett az elvitel és a házhozszállítás és ez alapján optimalizálják az étlapot.

Mivel Gianni olasz éttermébe az alapanyagokat külföldről rendeli, az euró folyamatos erősödése miatt muszáj volt emelni az árakon.

A Pomo D’Oro tulajdonosa szerint a hétvégén kiderült, hogy a budapestiek szeretik az éttermeket, főleg azokat, amelyek eddig is elsősorban a magyar vendégeket célozták meg. Ezzel Hamvas Zoltán is egyet értett, ő úgy látja,az elkövetkező hónapokban azoknak lesz könnyebb fennmaradniuk, akik már korábban arra építettek, hogy a belföldi keresletet elégítsék ki.

Fontosnak érzik mindketten, hogy a vendéglátást új lapokkal indítsák el és a minőséget helyezzék előtérbe ezután is. Gianni szerint érdemes lenne területarányosan kiadni a vendéglátóhely-üzemeltetési engedélyeket, hogy ne legyen egy-egy körzetben túl sok étterem.

 

Várják a vidéki vendégeket

Hamvas Zoltán szerint Budapestnek érdemes lenne dolgoznia a belföldi turisták fővárosba csábításán. “Itt van a legnagyobb feladatunk, meggyőzni a vidéki Magyarországot, hogy nemcsak a budapestiek mehetnek vidékre, hanem a vidékiek is jöhetnek Budapestre, ahol nagyon szívesen várjuk őket.”

A koronavírus alatt és a most tapasztalt könnyítések, támogatások is szóba kerültek. Az első hullám alatt még 27 százalék volt a házhozszállítás áfája, ez a második hullámra 5 százalékra csökkent, ami nagy segítség volt az éttermeknek. A másik fontos könnyítés a teraszok nyitásakor a területfoglalási díjak elengedése volt.

A hosszútávú működés kulcsaként mindketten az oltást említették: ahhoz, hogy beltéren is tudják majd fogadni hosszú távon a vendégeket, ahhoz elengedhetetlen, hogy minél többen beoltassák magukat és felelősségteljesen menjenek közösségbe.

A konferencia további beszámolóiért kövesse figyelemmel oldalunkon a #Budapest újranyit! címkét. Az előadásokat május 11-ig tudja ezen az oldalon tudja visszanézni.