A budavári buszforduló a védett övezetet szolgálja

Forrás: turizmus.com

 2015. július 22. 12:22

A Hunyadi János úton megépült buszforduló elsősorban a Hiltonba, másodsorban a Vár védett, belső területén lévő más szállodákba vagy rendezvényhelyszínekre igyekvő vendégeket szolgálja ki, de semmiképpen sem a városnéző buszok utasait – közölte a Budavári Önkormányzat.

A Budavári Önkormányzat tájékoztatta szerkesztőségünket a Hilton alatt megépült buszforduló használatával kapcsolatban.

Ez a buszforduló elsősorban a Hiltonba érkező, illetve onnan busszal távozó vendégeket hivatott szolgálni, mégpedig, ahogyan azt megírtuk, a buszfordulót a Hilton belső terével összekötő, hamarosan megépülő lift segítségével.

De ugyanezt a buszfordulót használhatják majd azok is, akik a Vár védett belső területére igyekeznek, valamelyik másik szállodába, esetleg rendezvényhelyszínre. Ezek az utasok azonban nem a Hilton liftjével, hanem a buszfordulóhoz közeli, „Iskola utcai" lift igénybevételével juthatnak fel a Várba.

A Vár nem védett területére, tehát például a Dísz térre vagy a Nemzeti Galériához igyekvő turisták buszai változatlanul a Palota úton parkolhatnak, illetve a későbbiekben igénybe vehetik majd a jelenleg még csak tervezés alatt álló, ott épülő másik buszfordulót.

A városnéző buszok sem most, sem a jövőben nem hajthatnak be a védett belső területre, tehát például a Mátyás-templomhoz.

A Hunyadi János utca kétirányúvá tétele – a felröppent híresztelésekkel ellentétben – még a tervekben sem szerepel, így mind a Hilton alatti buszfordulót igénybe vevő járművek, mind a városnéző buszok továbbra is a Dísz téren áthajtva, a Palota út irányába hagyhatják el a Várat.