A Coca-Cola megveszi a Costát

Forrás: mmonline.hu

 2018. szeptember 03. 15:29

A Coca-Cola megvásárolja a brit Whitbread vállalattól a Costa kávéházláncot 5,1 milliárd dollárért, azaz csaknem 1390 milliárd forintért.

A Whitbread 1995-ben vásárolta meg a Costa kávézóláncot 19 millió fontért. A Costa akkoriban 39 üzlettel rendelkezett, mostanra viszont már közel négyezer kávézóra bővült a hálózata az Egyesült Királyságban és Európában. A Whitbread a kávézó üzletág értékesítésből befolyt összeget részben adósságai rendezésére, emellett pedig egyebek között Premier Inn szállodai üzletágának fejlesztésére kívánja fordítani az Egyesült Királyságban és Németországban. Alison Brittain vezérigazgató bejelentette egyúttal, hogy a részvényeseknek is juttatnak osztalékot a befolyt összegből.

Ma közel 4 ezer egységből áll a Costa hálózata

Fotó: pixabay.com

A Coca-Cola az ital üzletágban csak a meleg italoknál nem rendelkezett globális márkával – mutatott rá James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója, megjegyezve, hogy „a Costa egy jól bevezetett márkával teszi lehetővé számunkra a belépést erre a piacra”. A tranzakciót várhatóan 2019 első felében zárják le.

Kapcsolódó cikkek