A csehországi Kuks barokk műemléke áprilistól újra látogatható

Forrás: MTI

 2015. február 05. 13:06

Két évig tartó felújítás után áprilistól újra látogatható lesz a kelet-csehországi Kuks híres barokk épületegyüttese, amely az ország egyik legjelentősebb barokk műemléke.

"A hivatalos megnyitót szándékosan március végére időzítettük, hogy a népszerű épületegyüttest a nagyközönség is azonnal felkereshesse" - közölte Libor Svec, az épületegyüttes gondnoka.

 

A Hradec Královétól északra, az Elba völgyében fekvő Kuks cseh nemzeti műemlék. Épületeit a 17. század végén, a 18. század elején a különc gróf, Frantisek Antonín Spork építtette, aki olyan fürdővárost akart ott létesíteni, amely vetekedne Karlovy Varyval.
Az épületegyüttes legértékesebb részei a kórház, a kastély és a templom. Az elmúlt két évben mintegy félmilliárd koronás (5,5 milliárd forint) költséggel teljes egészében felújították a kórházat, a kastély belső termeit, az udvart és a kórházhoz tartozó gyógynövénykertet is. A felújítás költségeit részben európai uniós forrásokból fedezték.

Több újdonság is várja a látogatókat. Megújult a gyógyszerészeti múzeum és több évtized után újra látható lesz a kórház falain található, ötven falfestményből álló Haláltánc elnevezésű képsorozat. A falfestmények, amelyek az emberi egyenlőséget ábrázolják a halál pillanataiban, korábban ismeretlen okokból le voltak meszelve.
Kuks egyedülálló barokk gyógyszertára egyike Európa legrégibb, épségben fennmaradt patikáinak. Látogatható a kastély, a templom és annak kriptája is, ahol a különös gróf nyugszik.

Az épületegyüttesben 55 érdekes, kész vagy félig kész szobor található, amelyeket Matthias Braun neves tiroli szobrász és tanítványai faragtak ki Spork megbízásából a közelben található sziklákból. Az áprilistól októberig tartó turistaszezonban Kuksban számos kulturális rendezvényt, vásárt tartanak. Házasságkötések kedvelt színhelye a helyi templom.