A Danubius az NTAK előnyeiről

Forrás: turizmus.com

 2019. június 27. 11:24

Már csak 3 napig lehet regisztrálni az NTAK-rendszerbe! A kötelező határidőre szerettük volna felhívni a figyelmet azzal, hogy a héten minden nap megszólalt egy-egy szállodás szakember a témában. A sorozat záróakkordjaként Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója nyilatkozott.

"Amikor a kormányzat bejelentette az NTAK bevezetését, három célt fogalmazott meg: a turizmus versenyképességének növelését, a szektor további fehérítését és a turizmus digitalizációjának elősegítését. Ezek minden legálisan működő turisztikai vállalkozás, így a Danubius Hotels Group által is támogatandó célok. Ráadásul a Magyar Turisztikai Ügynökség az NTAK elindítását, mint a jövőre hatályba lépő 5 + 4 százalékos kedvezményes áfa bevezetésének előfeltételét is megfogalmazta" – emlékeztetett a vezérigazgató.

Danubius Hotel Helia

Fotó: Danubius

"Mivel az NTAK-on keresztül a szállodák visszakapják az aggregált napi statisztikai piaci adatokat, azonnal mérni tudják a saját teljesítményüket a piachoz, és sokkal gyorsabban tudnak reagálni, adott esetben korrekciókat végrehajtani az értékesítési, árazási és marketingstratégiájukban.

Ugyanakkor a szállodák által biztosított napi szintű statisztikai adatok segítik az országmarketing pontos célzását, így a marketingpénzek hatékonyabb elköltését is. Az adatok alapján akár küldőpiaconként is lehetőség lesz pontosítani az időzítést, vagy megfogalmazni eltérő üzeneteket (pl. demográfiai adatok, vagy a foglalás módja alapján).

Az NTAK előtt hasonló, havi szintű KSH-adatokra másfél hónapot kellett várni. Az NTAK bevezetését követően ezek az adatok azonnal, digitális úton, napra kész módon és emberi beavatkozás nélkül jutnak el a központi rendszerbe, és az adatok aggregálását követően jutnak vissza a piaci szereplőkhöz" – emelte ki a rendszer előnyeit Kovács Balázs.

"Az NTAK várható elindulását követő kedvezményes áfa bevezetése szintén a versenyképességet szolgálja. Nemcsak azért, mert Magyarországon régiós összehasonlításban messze a legmagasabb a kereskedelmi szálláshely-értékesítés forgalmi adója, hanem azért is, mert így a vállalkozásoknál maradó profitot fejlesztésekre lehet fordítani, legyen az akár a termék, akár a humán erőforrás fejlesztése" – hangsúlyozta a Danubius vezérigazgatója.

Mini NTAK-sorozatunk korábbi cikkeikben Flesch Tamás (MSZÉSZ), Hülvely István (Hunguest Hotels) és Pusztai Erzsébet (Accent Hotels) nyilatkozott a turizmus.com-nak.

Kapcsolódó cikkek

Az Accent már az NTAK-ban

2019. június 26.