A Dél-Alföldön nőttek legjobban a szállásbevételek

Forrás: turizmus.com

 2015. február 23. 11:01

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei legjobban a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és Budapesten nőttek 2014-ben. A szállodai átlagár 16 284 forint, az egy kiadott szobára jutó teljes árbevétel 28 850 forint volt.

Kiemelkedően sikeres évet zárt 2014-ben a magyar turizmus. A kereskedelmi szálláshelyeken tavaly a külföldi és a belföldi vendégéjszaka-forgalom egyaránt növekedett, előbbi 2,7, utóbbi 8,3 százalékkal. A szálláshelyek bruttó árbevétele meghaladta a 330 milliárd forintot, ami folyó áron 10,4 százalékos gyarapodás. A belföldi forgalom az év minden hónapjában növekedett, április (a húsvét miatt), május, október és december kiemelkedően sikeres volt. A turizmusban megmutatkozó élénkülő kereslethez a lassanként felpörögni látszó lakossági fogyasztás, a diszkrecionális jövedelemhányad gyarapodása járult hozzá.

A külföldi vendégforgalom márciusban és májusban 5-5 százalékkal csökkent ugyan, míg az év első hónapjai, valamint június és különösen december (+15%), kiemelkedően jónak bizonyultak. A kereskedelmi szálláshelyek bevételei legjobban a Dél-Alföldön (+20,3%), Észak-Magyarországon (+15,4%) és Budapesten (+12,2%) nőttek 2014-ben.

A küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Izraelből bővült a legdinamikusabban a forgalom, ám Hollandiából, Németországból, Svédországból kevesebben érkeztek. Az évek óta – különösen Budapesten és a Balaton régióban – igen élénk orosz vendégforgalom éves viszonylatban, országosan ugyan még meghaladta a tavalyit, de májusban, majd augusztus óta – főleg a Balaton térségében – drasztikusan visszaesett.

A vendégforgalom fele, s a 330 milliárd forint árbevétel közel kétharmada származott a külföldiektől. A forint éves átlagban az euróhoz képest 4 százalékkal volt gyengébb 2014-ben, mint egy évvel korábban.

A vendégforgalom regionális eloszlása egyenetlen, Budapest (33%) után a Balaton fogadja a vendégek egyötödét, utána Nyugat-Dunántúl (11%) és Észak-Magyarország (8%). következik. Budapesten jelentős túlsúlyban vannak a külföldi vendégek, Nyugat-Dunántúlon kiegyensúlyozott a forgalom, a többi régióban a belföldiek dominálnak, a Balatonnál például kétharmados többséggel.

 

A szállodák adták az összes bevétel 90 százalékát (296 milliárd), ami után 51 milliárd forint áfát fizettek be 2014-ben, ebből 26 milliárd a szállásdíjak után fizetett forgalmi adó. A szállodai átlagár 16 284 forint (53 euró), az egy kiadott szobára jutó teljes árbevétel 28 850 forint, azaz 93 euró volt, ami európai összehasonlításban továbbra is igen alacsony.

A szálláshelyek 16 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ez éppen egy milliárddal magasabb, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi vendéglátás folyó áras forgalma 5 százalékos gyarapodás után meghaladta a 700 milliárd forintot.

dr. Probáld Ákos,

a KSH nyugalmazott főosztályvezetője