A Dining Guide étteremkalauza idén ötcsillagos szállodákat is bemutat

Forrás: turizmus.com

 2023. május 08. 13:45

Hamarosan megjelenik az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, mely idén nemcsak a fine dining éttermeket, alternatív vendéglátóhelyeket és cukrászdákat látogatta végig, de 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt.

A Dining Guide látókörébe 25 ötcsillagos szálloda került, melyek zöme a fővárosban található. Ebből egy TOP 10-es listát tesznek majd közre a május 22-én megjelenő Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban. Azokat a hoteleket mutatják csak be, amelyek véleményük szerint nagyon biztosan hozzák a tőlük elvárható színvonalat.

A tesztelők általános visszajelzése az volt, hogy az ötcsillagos szállodai besorolás az egységek tekintetében elég széles spektrumon mozog, nagyon nagy különbségek vannak az építészeti, belsőépítészeti megoldásokban, szolgáltatások tekintetében és persze az árak területén is.

 

A minőségi turistának minőségi szolgáltatásra van igénye

„Egy ország szállodáinak színvonalát nagyban meghatározza, hogy a legmagasabb kategóriába sorolt egységei milyen teljesítményt mutatnak. Ha az ötcsillagos szállodák színvonala magas vagy alacsony, akkor az természetesen kihat az adott ország négy és három csillagos szállodáinak szolgáltatási színvonalára és ezen keresztül a vendéglátás és a turizmus minőségére is” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, gasztronómiai tanácsadó. „Ha régiós összehasonlításban nézzük ezt, szintén érvényesül ez a hatás. Ha egy ország szállodaipara nem nemzetközi értelemben határozza meg magát, akkor az hatással lesz a desztinációjának szállodái árszínvonalára és ennek megfelelően a hozzá érkező turisták minőségére, költési képességére."

Hozzátette: „A hazai ötcsillagos szállodák nagyon eltérő minőségi szinteket képviselnek, véleményünk szerint a szállodák csúcsszínvonalát jelentő, úgynevezett luxury five star kategória, csak két erős egységgel van jelen Budapesten. Ez nagyon kevés és ennek megfelelően a hazánkba érkező, magas minőséget, szolgáltatási színvonalat kereső vendégek száma is alacsonyabb."

A tesztelők szerint a vidéki öt csillagos szállodák, ha csak az építészeti, belsőépítészeti adottságaikat vesszük figyelembe, akkor lehet, hogy megfelelnek az ötcsillagos szállodai kritériumoknak, de ha szolgáltatásaikat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy azt bizonyos területeken alacsonyabb színvonalon teljesítik.

hotel_123rf

A Dining Guide TOP100 Étteremkalauza idén a fine dining éttermek, alternatív vendéglátóhelyek és cukrászdák mellett ötcsillagos szállodákat is bemutat

Fotó: 123rf.com

A vidéki ötcsillagos szállodák lemaradásáról is beszéltek, melyek a tesztelők szerint olyan alacsony árszínvonalon dolgoznak, hogy azok fedezetéből nem is lehet valódi öt csillagos szolgáltatásokat biztosítani. „A stabil ötcsillagos szolgáltatáshoz szokott vendégkör, ha kipróbál egy újszállodát, és az nem hozza a tőle elvárt magas minőséget, akkor oda nem tér vissza. Ilyenkor belép a szállodai értékesítések nagy fegyvere, a „dinamikus árazás”, amellyel igazából a szezonalitásból adódó helyzeteket kellene kezelni" – zárja gondolatait Herczeg Zoltán.