A DiningGuide legjobbjai

Forrás: turizmus.com

 2015. március 24. 10:31

Március 23-án, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán fény derült a hazai gasztronómia idei legjobbjaira.

A tapasztalt tesztelőkből álló szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától kezdve az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésen át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend, amely most is tartogatott meglepetéseket.

Az idei győztes: a ZONA

A zsűri ebben az évben a budapesti ZONA étterem teljesítményét ítélte a legkiemelkedőbbnek. „Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekek harmóniája jellemzi – indokolta a döntést Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj zsűrijének elnöke. Az elismerést az étterem csapatának Daniel Sebe, a Hennessy regionális értékesítési igazgatója adta át a Larus Étteremben tartott gálán.

Az elmúlt évekhez hasonlóan döntő többségben idén is a budapesti éttermek képviseltetik magukat a legjobb 10-ben, a székesfehérvári 67 pedig sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek ABC-sorrendben a következők: 67, Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA.

Az Év Street Foodja: Funky Pho

Idén először azokat a helyeket is díjazták, ahol a legfigyelemreméltóbb streetfood-fogások készülnek. A kategória TOP 10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett, akik Havas Dórától és Fördős Zétől, a Street Kitchen gasztrobloggereitől vehették át a díjat.

„Phójukon kívül a különböző ázsiai országok klasszikusait felsorakoztató heti menüik, kiemelkedő pacalsalátájuk, malaccsászáros rizspalacsintájuk miatt szeretjük őket, és mert sikerült olyan hangulatot teremteniük, amit eddig nem nagyon tapasztaltunk itthon” – tette hozzá Vajda Pierre.

A street food TOP 10-ben a Funky Pho mellett további 9 olyan éttermet találunk, amelyek bebizonyították, hogy ezt a műfajt is lehet – és érdemes – szívvel-lélekkel űzni. A közeljövőben ezekre a helyekre mindenképp érdemes betérni: A Séf utcája, Bors GasztroBár, Funky Pho, Gyradiko, Komachi, Padron, Pesti Burger és Bár, Pista bá’, Pizza Me, Zing.

Az Év Ifjú Séftehetségei: Giczi Andor és Nagy Szabolcs

Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

A gáláról nem hiányozhatott az az étterem sem, amely aránylag rövid időn belül látványosan sokat fejlődött, így vonva magára a figyelmet. Az Év Legprogresszívebb Konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival győzte meg a zsűrit.

Baumgartner Zsolt mangalicasonkájáért, Csóll Péter a Stühmer Csokoládéért, Szomor Dezső pedig szürkemarha-szalámijáért vehette át a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Az Év Termelője Díjat Lévai Anikótól, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnökétől.


A csillagos éttermeket és a magyar Bocuse d'Or-csapatot is elismerték

Idén az elmúlt évektől eltérően kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket – a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit –, és követendő példaként állították őket az utódok elé.

Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d’Or-csapat tagjai (Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.

Képünkön a szakmai zsűri díjazottai