A fenntartható turizmusról a Magyar Tudomány Ünnepén

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2018. november 08. 12:30

Egyre sürgetőbb feladat megtalálni a megfelelő egyensúlyt a humán, a környezeti és a gazdasági jóllét területei között - derült ki a BGE konferenciáján.

A fenntartható turizmus volt a témája annak a nemzetközi konferenciának, amellyel a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ csatlakozott a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz.

Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora köszöntőjében elmondta, hogy az egyetem stratégiai gondolkodásának központjában áll a fenntarthatóság. A turizmus és vendéglátás területén a BGE-ről érkezik a legtöbb végzett diák a munkaerőpiacra: jelenleg 17000 fiatal tanul az egyetemen. Kiemelte, óriási a felelősségük, hogy a fenntarthatóság szellemében oktassák a hallgatókat, akik később sokat tehetnek munkahelyükön is a fenntartható fejlődésért.

Honnan és mivel érkezett?

Így szólt a kérdés, miután a regisztrációs pultnál bejelentkeztem a konferenciára - a szervezők ugyanis rögzítették, hogy a résztvevők milyen ökológiai lábnyomot hagytak maguk után aznap reggel. Egy rövid, figyelemfelkeltő kiadvánnyal arra motiváltak, hogy az előadások között ne feledkezzek meg a testrészeim átmozgatásáról, és ehhez inspiráló ötleteket is kaptam egy gyakorlatsorral. A szünetben a kivetítőn felhívták a figyelmem, hogy ne felejtsek el hidratálni, és máskor is elsősorban vizet fogyasszak.

Catherine Feeney, az Edinburgh Napier Egyetem oktatója „A vendéglátóipar fenntarthatóságának holisztikus megközelítése” címmel tartott előadást, amelyben hangsúlyozta, hogy egyre sürgetőbb feladat megtalálni a megfelelő egyensúlyt a humán, a környezeti és a gazdasági jóllét területein.

Az ágazat egyik legégetőbb problémája az overturizmus úgy Szöulban, mint Izlandon vagy éppen Barcelonában. Hangsúlyozta, hogy minden tizedik ember megélhetése a turizmushoz kötődik, ezért is fontos, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek nemcsak a gazdasági profitot növelik, hanem bolygónk ökológiai épségét és a humán jóllétet is biztosítják.

Nagy érdeklődés kísérte a konferenciát

Fotó: Babik Edit / turizmus.com

Kiszolgáltatottan a világjárványokkal szemben

Figyelemfelkeltő tényeket hallhattunk Robert Clarktól, a Manchester Metropolitan Egyetem vendégelőadójától. A turizmus maga is elősegítheti a járványok terjesztését, hiszen a rengeteg légi járatnak köszönhetően órák alatt több ezer kilométerrel odébb is felbukkanhatnak a kórokozók. Ugyanakkor egy-egy világjárvány következményeképpen pillanatok alatt is eltűnhetnek a turisták valahonnan, ahogy ez történt Hongkongban a SARS-vírus elterjedésekor 2003-ban, ami hozzávetőleg ötmilliárd dollár veszteséget okozott ott a gazdaságnak.

A felelősségteljes, tudatos prevencióra hívta fel az előadó a figyelmet: legyen cselekvési terve a szállodáknak egy-egy ilyen vészhelyzetre, nemcsak az egészségügyi, hanem a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve.

Keresd a zöldet a kékkel!

Ezt javasolta a hallgatóságnak Dr. Melanie Kay Smith, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, az MTA tudományos munkatársa. A fenntarthatóság, a turizmus és a jóllét összefüggéseit vizsgálva elmondta, hogy egyre inkább keresettek azok a desztinációk, ahol lelki egészsége megőrzése érdekében kék vízpartot és természetes zöld környezetet talál az utazó. Új pihenési alternatívák jelentek meg: az erdőterápia, a lassú turizmus vagy a zöldfürdő, az ökonyaralók.

Konkrét gyakorlati példákat hallhattunk a fenntartható szállodaüzemeltetésről Kormány Balázstól, az Accor csoport képviselőjétől. A vállalat Planet 21 programjának keretében szállodáikban a szelektív szemétgyűjtés mellett a hulladék préselését is helyben oldják meg, hogy kevesebb fuvarral legyen elszállítható.

Beszerzési alapszabály rendelkezik arról, hogy a húst, a bútorokat olyan partnerektől vásárolják, akik maguk is környezettudatos módon működnek. Nem használnak műanyag evőeszközöket, szívószálakat, keverőkanalakat, a meetingekre nem palackos, hanem szűrt vizet készítenek be.

Figyelnek a fiatalok javaslataira, foglalkoztatnak fogyatékkal élő munkatársakat, és jelenleg vezetőik 31%-a nőnemű. Fellépnek a szexuális turizmus ellen, e témában képzést tartanak recepciós munkatársaik számára. A környezetvédelem érdekében a kollégáik már hat éve rendszeresen, gyerekeikkel együtt ültetnek fákat a Pilisi Parkerdőben.

Az Accor folyamatos befektetéssel korszerűsíti szállodáinak fűtési rendszereit és ellenőrzi az energia- és vízfelhasználásukat is a fenntartható fejlődés érdekében.