A fenntarthatóságot is díjazzák a Bocuse d'Or budapesti döntőjén

Forrás: turizmus.com

 2020. február 03. 17:57

Február 5-én zajlik a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntője, ahol eldől, hogy a hat döntős séf közül ki képviselheti hazánkat az európai selejtezőben. Idén egy új elismerést is szerezhetnek a versenyzők: a fenntartható főzést különdíjjal jutalmazza a S.Pellegrino.

Két Michelin-csillagos étterem séfje is esélyes a győzelemre a világ egyik legrangosabb kulináris versenyének hazai döntőjén. A februári megmérettetésen Csik Gábor, Haraszti Zsolt, Huszár Tibor, Kelemen Roland, Palágyi Eszter és Veres István között dől el, hogy ki utazhat Tallinba a Bocuse d'Or európai döntőjére.

A versenyzőknek a nemzetközi kiírás alapján, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által összeállított feladatokat kell elvégezniük: a haltálban a pisztrángé lesz a főszerep, a hústál fő alapanyagai pedig a fürj és a kacsamáj lesznek. A séfeknek az előkészületektől a tálalásig szigorú versenyszabályzatot kell követniük.

Vajon ki utazhat majd közülük a Bocuse d'Or európai döntőjére?

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A rendezvényt évek óta támogató S.Pellegrino küldetése, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogassa a gasztronómiát, ezért is alapította idén a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjat. Az elismerést az a versenyző kapja, aki a leginkább figyel a takarékos alapanyag-felhasználásra és a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint csökkenti a nem újrahasznosítható műanyagok használatát.

A díjazott séf az ikonikus olasz márka jóvoltából elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, amelyen a világhírű szlovén séf, Ana Roš is részt vesz. A rendezvény a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja.

„A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetése már hazánkban is egyre népszerűbb, köszönhetően az előző évek magyar sikereinek. Számunkra fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik hozzánk hasonlóan szem előtt tartják az előremutató kezdeményezéseket és a fiatal tehetségek felkutatását. A S.Pellegrino köztudottan elkötelezett támogatója a konyhaművészetnek, megtiszteltetés, hogy díjukkal tovább növelik az esemény színvonalát" – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

A társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett versenyzők megfelelő elismerésére a társaság már a tavalyi évben létrehozott egy különdíjat a S.Pellegrino Young Chef versenyen. "Reméljük, hogy ezekkel a díjakkal a konyhaművészet iránt érdeklődők figyelmét is felhívjuk a társadalmilag felelős gasztronómia jelentőségére" – emelte ki Stefania Cugerone, a S.Pellegrino Észak- és Közép-Európáért felelős területi menedzsere.