A fiatalok körében népszerűsítik a turisztikai szakmát Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2023. június 20. 12:22

Ausztriában elstartolt a fiataloknak szóló kampány, melyben a turizmust, mint szakmát népszerűsítik. A kampány célja, hogy a fiatalokat, pályakezdőket meggyőzzék arról, hogy a turizmusban jó dolgozni, ahol egy összetartó, erős szakmai közösség és érdekes munkakörök várják az újonnan csatlakozókat.

A közösségi médiában #teamtourismus mottó alatt futó, fiataloknak szóló kampányt az ausztriai Szövetségi Munkaügyi- és Gazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkársága indította útjára - írja Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember a blogján.

Ausztriában az idei év első öt hónapjában átlagosan 220 ezren dolgoztak az ágazatban, azonban a csúcsidőszaki idénymunkát is beleszámítva elérheti az 500 ezer főt is az ágazat teljes éves munkaerőigénye. Jelenleg az ágazatban dolgozók többsége, 54,3 százaléka nem osztrák állampolgár, a külföldi munkavállalók kétharmada EU-s tagországokból származik. Jelenleg több mint 14 400 üres álláshelyet tart nyilván az osztrák munkaügyi hivatal a turizmus-vendéglátás területén, amelyre nem találnak jelentkezőt.

Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár által bejelentett reklámkampány célja, tehát, hogy a szakma presztízsének és vonzerejének növelésével Ausztria megőrizze nemzetközi versenyképességét, meggyőzze a fiatalokat, hogy érdemes a turisztikai szektort választani.

A kormányzati tervek szerint a családbarát munkahelyek kialakítása érdekében tovább növelik a bölcsődék és óvodák számát a turisztikailag frekventált településeken, hogy a gyermekmegőrzés hiánya ne lehesse akadálya a munkavállalásnak.