A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törleyvel

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 24. 15:53

Több mint egymilliárd palack pezsgő – ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1-je óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőkészítő vállalata.

A Törley Pezsgőpincészet Kft. 140 éves születésnapja alkalmából állította össze – a rendelkezésre álló adatokból és információkból – három évszázadot is érintő teljesítményének beszámolóját.

A fellelhető – illetve részben becsült – adatok és megtalálható információk alapján a társaság és jogelődjei az 1882-es alapítás óta mintegy 825 millió liter pezsgőt palackoztak. Ennyi pezsgő valamivel több mint 300, 50 méteres versenyuszoda megtöltéséhez lenne elegendő. Talán még beszédesebb, hogy a Budapesten jelenleg fellelhető 50 méteres uszodákat közel 50 alkalommal lehetne gond nélkül feltölteni. 140 év teljesítménye elegendő lenne arra, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson.Ami a palackozott üvegek számát illeti, a közel másfél évszázad alatt csaknem 1,1 milliárd Törley pezsgő hagyta el a budafoki gyár kapuját. Ha a pezsgőspalackok nagyjából 9 centiméteres talpátmérőjét vesszük alapul, akkor ennyi üveg egymás mellé rakva csaknem 100 000 kilométernyi utat fedne le, ami csaknem 2,5-szer érné körbe a Földet.

Kiszámolták, hogy fennállásának 140 éve alatt  összesen hány pezsgő  készült az üzemben

Fotó: Facebook / Törley pezsgő

Még ennél is nagyobb szám áll össze, ha a pezsgősüvegek nélkülözhetetlen részét jelentő, a dugó leszorítására használt drótkosarakat tesszük mérlegre. Amennyiben mindig a jelenleg használt kivitelt tették volna a palackokra, akkor a felhasznált drótok hossza nem kevesebb mint 410 300 kilométer lenne. Ez hozzávetőlegesen tízszerese az Egyenlítő hosszúságának.

Törley József 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa" néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Az alapító, s vele a vállalat mindig is nyitott volt az újdonságokra. Elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát.

A kezdetek

Fotó: Törley Pezsgőpincészet

Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak pedig már lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt az alapító számára, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.