A főpolgármesterhez fordultak a beutaztató irodák

 2014. március 14. 15:54

Levélben fordultak Tarlós István főpolgármesterhez a magyarországi beutaztató utazási irodák a turistabuszok parkolási nehézségei miatt – tudtuk meg Molnár Gabriellától, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnökétől.

Ahogy fogalmaznak, a Baross tér, a Kossuth tér, a Várkert Bazár, a Belváros rekonstrukciója, az új kulturális létesítmények (Zeneakadémia, Vigadó, Erkel Színház, Budapest Music Center), a tervezett Múzeumi negyed mind-mind vonzerőt jelentenek Budapest és a magyarországi turizmus szempontjából.

Ugyanakkor sajnálattal és megdöbbenéssel értesülnek szinte naponta a buszos turizmus ellehetetlenülését előrevetítő intézkedésekről, melyek szerint a Belváros, a Kossuth tér környéke, a Városliget és a Citadella a buszos forgalom elől teljesen lezárt terület lesz. A Budai Várba és a Margitszigetre (véleményük szerint nagyon helyesen) már régebben nem hajthatnak be turista buszok. A Bazilikánál is megtiltották a buszok megállását.

Így gyakorlatilag valamennyi látnivaló megközelíthetetlenné válik, ami komoly károkat fog okozni Budapest turizmusának – foglalja össze aggodalmát Molnár Gabriella. Tekintetbe kellene venni szerinte, hogy fővárosunkban – több más, népszerű desztinációval ellentétben - a látnivalók egymástól nagy távolságra találhatók, gyalogosan nehezen bejárhatók. Véleményük szerint a buszok kitiltása a külföldi turistabuszok forgalmát, a repülővel érkező csoportok forgalmát, és az un. garantált városnéző autóbuszokat, közöttük a népszerű Hop-on-Hop-off buszokat egyaránt hátrányosan fogja érinteni.

A turistabuszok forgalmát ráadásul számtalan egyéb probléma is nehezíti, erről a MUISZ több alkalommal készített összeállítást a BKK és a főváros illetékesei számára, eredménytelenül.

„A kormányzat és a főváros illetékesei évek óta büszkén emlegetik minden fórumon,

hogy a turizmus húzóágazat Magyarországon, és milyen örvendetes, hogy 2013. ismét rekordokat hozott a látogatók számában. Sajnos azonban fentiek alapján úgy érezzük, hogy ez a kijelentés csak szólam, választási szlogen, de valójában senki nem veszi figyelembe a turizmus szempontjait és semmi nem történik a turizmus elősegítése érdekében. Nem pénzt, nem kedvezményeket, csak megértést kérünk az általunk hangoztatott problémákkal szemben, és mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy a turizmust (is) érintő kérdések eldöntésébe, intézkedések meghozatalába vonják be az e területen dolgozó szakembereket is, mielőtt rossz, káros döntések születnek." – áll a levélben.