A Forma–1 idén is vonzotta a feketézőket

Forrás: MTI

 2015. augusztus 12. 13:06

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint Budapest belvárosi vendéglátóhelyei gyakrabban adnak nyugtát, mint egy évvel korábban, de a Forma–1 Magyar Nagydíj továbbra is vonzza a feketézőket.

A NAV közleménye szerint az adó- és pénzügyőrök „a turista szemével" vizsgálódtak éjjel-nappal a fővárosban. Vizsgálták a személyszállítást, a szállásokat, az vendéglátó- és a szórakozóhelyeket is.

A NAV azt írta: az interneten személyszállítási szolgáltatást kínálókat vizsgáló adóellenőrök és pénzügyőrök hívására több alkalommal „fehér rendszámos" autó állt elő. Nyugtát a vizsgált esetek több mint harmadában nem kaptak, és volt olyan sofőr, aki még adószámmal sem rendelkezett. A riksás szállítók közül valamennyi ellenőrzött feketén nyújtotta szolgáltatásait.

Pozitív tendencia volt tapasztalható a Hungaroringhez közeli szállásadók körében. Míg tavaly többüket megbírságolta a hivatal, mert nem rendelkeztek online pénztárgéppel, illetve nem adtak bizonylatot a bevételről, addig az ismételt ellenőrzésekkor idén már szabályos gépi nyugtát kaptak a revizorok.

Vannak még nyilvántartási hiányosságok, de érzékelhetően javult az éttermek, kávézók és romkocsmák nyugtaadási fegyelme – összegezték a tapasztalatokat.

Ugyanakkor a mogyoródi pálya környéke továbbra sem mutat kedvező képet. Az árusok gyakran kitelepülési engedély vagy adószám hiányában végeztek értékesítést, így ritka volt a nyugtaadás. Több esetben sérültek a jövedéki termékekre vonatkozó előírások, és a pénzügyőrök hamis termékekre is bukkantak. Emiatt alkoholterméket, baseballsapkákat, prémiumkategóriásnak tűnő mobiltelefonokat és parfümöket foglaltak le.