A Gasztrokomppal elstartolt a Balaton őszi-téli rendezvénysorozata

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 17. 09:47

A Balatoni Kör „Kóstold Körbe!" bor és gasztrofesztivál-sorozatának első eseményén az egyesület 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje mutatta be kínálatát a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

„Ősztől emeljük a (v)ízszintet!" – ezzel a kijelentéssel indította útjára a bor&gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke. Az egyesület a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Csaknem ötven tagjuk hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját.

A szezonnyitó Gasztrokomp rendezvény helyszín- és időpontválasztása egyaránt szimbolikus, emelte ki Szilágyi Lajos, hiszen a „Kóstold Körbe!" őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul.

A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe" gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

„Az elmúlt években a szeptember is szinte nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti.

A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni – mondta a Balatoni Kör elnöke.

Kóstoló a tó közepén

Fotó: Balatoni Kör

Szilágyi Lajos a mögöttünk álló nyarat értékelve hozzátette: sok új minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül ebben az évben is. Nem csak a helyi vállalkozások, de mindannyiunk közös érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen.

„Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárás-jelentés határozná meg, hiszen a vendégek minden körülmények között és minden hónapban találnak megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár-érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett."

A Gasztrokompon Markovits Alíz vezérigazgató képviselte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t.  Elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében már a pályázati szakaszban felismerték, hogy csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni. „Ezt a  törekvést igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott hozzá, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a támogatni Balatoni Kör törekvéseit."

Az eseményen részt vett Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is.

Az őszi-téli szezon „Kóstold körbe!" bor&gasztrofesztivál-sorozatának következő állomásai:

2021. október 9. Siófok

2021. november 6. Köveskál

2021. december 11. Balatonfüred

2022. január 29. Zamárdi

2022. február 12. Keszthely