A gofcsi és a répa-dog után vajon mi lesz az év balatoni strandétele?

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 28. 18:28

Nyolcadszor hirdeti meg a strandgasztronómiai reformjáról ismert, jó részt fiatal borászokból és vendéglősökből szerveződött Balatoni Kör az Év strandétele pályázatot.

A Balatoni Kör tagjai jól tudják, hogy máról holnapra nem csillapítható a nyaralók forró olajban sütött, sajtos  tejfölös, lángos, palacsinta, hekk, hamburger, gírosz iránti igénye, ezért rendkívül türelmesen igyekeznek bemutatni és szorgalmazni a büfé, bisztró és vendéglői ételkínálat gazdagítását.

Akik követték a nyolc éve indított strandételversenyt, azoknak nem kell elmagyarázni, hogy mi is az pulled ponty, gofcsi, vízikutya, répa-dog, harcsa & krumpli vagy koviubi leves, és hogy azok miért érdemelték ki a legjobb strandbüfé-ételeket elismerő díjat. A még kívül állókat (fanyalgókat) viszont éppen egy ilyen gasztronómiai pályázattal igyekszik rábírni a Balatoni Kör egy másfajta kínálat megismerésére.

Az Év strandétele tavaly a  balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja lett

Fotó: Balatoni Kör

Az idei strandétel-pályázat bírálati követelményei azonosak a korábbiakkal:

  • a pályázatra küldött étel legyen jó minőségű, egészség, lehetőleg helyi vagy regionális alapanyagokból készült,
  • legyen egyszerű, de kreatív és nyárias,
  • gyorsan, akár büfében is elkészíthető legyen,
  • legyen alkalmas akár elvitelre is, és állandó ételként szerepeljen a pályázó vendéglátóhely kínálatában.

 

A Balatoni Kör versenykiírása szerint a strand területén kívül eső, de partközeli vendéglátó egységek is elküldhetik pályázatukat.

Az Év strandétele pályázatra legfeljebb két ételfotóval és rövid leírással július 15-ig lehet jelentkezni az info@balatonikor.hu címen. A pályázatra levessel, főétellel és desszerttel is lehet nevezni.

A szervezők július 25-ig kiválasztják a döntőbe jutott ételeket, majd miután megtörténik azok zsűrizése, a díjak átadására augusztus 4-én kerül sor.