A Gundel szakácsa nyerte a Chaine-versenyt

Forrás: turizmus.com

 2017. május 15. 12:09

Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban rendezett ifjúsági szakács világbajnokságon.

A magyar Chaine Egyesület 22. alkalommal, május 10-én rendezte meg 9 indulóval az ifjúsági szakács nemzeti válogató versenyét a METRO Gasztroakadémián. A versenyen az Arany Kaviár, a Budapest Bisztro, a Corinthia Hotel Budapest, a Gerbeaud-Onyx, a Gundel, a Kistücsök, az Olimpia, a Vadrózsa, valamint a BGE 27 év alatti szakácsai vettek részt. A versenyzőknek a meglepetéskosár – u.n. black box - alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásos menüsort elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott, friss alapanyagokat a METRO biztosította, amelyek közül az idei évben a meglepetéskosárból 1 durbincsot, 2 tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, 500 g friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 chilit és 4 vaníliarudat kellett kötelezően használniuk az ifjú szakácsoknak az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével, hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

A zsűri elnöke: Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), a zsűri tagja: Szulló Szabina, Raj Ráchel, Jakabbfy László, Bíró Lajos, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, Kovács Árpád, Barka Áron, Sándor Dénes, Garai Ádám voltak. A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: íz hatás, megjelenés-tálalás, eredetiség.

Az ifjúsági versenyek ünnepélyes eredményhirdetésére a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálavacsora keretében került sor.

 

A 2017. évi Jeunes Chefs Rotisseurs Competition dobogósai:

1. Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa,

2. Pohner Ádám, Kistücsök Étterem

3. Debreceni Zoltán, Gerbeaud-Onyx Étterem

 

A Chaine Egyesület köszönetet mond a szakmai partnereinek az általuk nyújtott támogatásért, valamint a zsűri tagjainak:

- METRO, helyszín és alapanyagok

- Progast, felszolgált ételekhez tányérok, evőeszközök

- Budapesti Gazdasági Egyetem, versenyen a háttér feladatok biztosítása

- La Fiesta Party Service, frissítők és ruhák a felszolgálóknak

- Whirlpool, kiegészítő konyhai berendezések

- Vorwerk, Thermomix gépek