A gyógyhatású szuper ételeké a jövő

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 06. 13:31

Legalábbis ezt állítja az egyik svéd magazin. Azok az éttermek – bisztrók, büfék, kifőzdék – arathatnak a jövőben nagy sikert, amelyek figyelembe veszik az elmúlt évtized nagy élelmiszer-kínálati áttörését.

A bio, nyers, vega vagy vegán alapanyagok egyre nagyobb választékban kaphatók szerte a világon, főleg Skandináviában. Ezt a trendet követik újabban a divatos vendéglátóhelyek is. A superfood irányzat ugyanakkor nagyon finom fogások elkészítésére ösztönzi a fiatal séfeket.

A Penny és Bill nevű gasztrobár például élen jár ebben. Minden frissen készül itt, kevés hozzáadott zsírfajtával, sok zöld smoothie-val és koktéllal, magokkal, nyers halakkal, gyümölcsös desszertekkel.  Ez a trend ugyanúgy megjelenik a luxushelyeken, mint a gyorséttermi körben is. Azoknak lett igazuk, akik Svédországban 10-15 éve megjósolták, hogy a fúziós mellett a funkciós konyháé a jövő, azaz az ételeknek szinte gyógyhatásúaknak kell lenniük. Az ételed lesz a gyógyszered – hangzott akkor a szlogen.

Ha nem is lesz minden vendéglátóhely ilyen, meg kell hagyni a vendégnek a választási lehetőséget, például egy-egy nagyobb szállodában, ha több éttermük van, az egyik bizonyára ezt a trendet követi majd.  A superfood-ok ötletes kínálása jól illik a start up szerű vendéglátós vállalkozások profiljába is.

A fúziós mellett a funkciós konyháé a jövő, azaz az ételed lesz a gyógyszered