A győri ifjúsági olimpia jó ajánlólevél lehet a budapesti olimpiához

Forrás: MTI

 2015. december 16. 13:44

Az Európai Olimpiai Bizottság elnöke szerint a Győrben rendezendő 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) profi megszervezése és az önkéntesek nagyszámú mozgósítása jó ajánlólevél lehet, hogy 2024-ben Magyarország rendezhesse az olimpiát.

Patrick Hickey, miután megtekintette az EYOF-ra elkészülő városi fejlesztéseket, győri sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályai szigorú titoktartásra kötelezik a 2024-es olimpia megrendezésével kapcsolatban, de annyit elárult, „leghőbb vágya", hogy valamely európai város, Budapest, Párizs vagy Róma nyerje el a rendezési jogot. Hozzátette: az EYOF nemcsak jó ajánlólevél lehet, hanem sok tapasztalatot is ad majd Magyarországnak, hiszen Győrbe 50 európai országból mintegy 3500 fiatal versenyző érkezik majd.

Látogatásának tapasztalatait összegezve elmondta: sok EYOF-helyszínen járt már, de a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelytől le van nyűgözve, azt látja, hogy a várost kimondottan erre a rendezvényre találták ki, és alkalmas lesz egy barátságos és eredményes verseny fogadására.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hozzáfűzte, hogy az EYOF, a vizes vb és a cselgáncs-vb is kiváló alkalom és lehetőség lesz arra, hogy Magyarország megmutassa a NOB-nak, alkalmas a 2024-es olimpia megrendezésére.

A 2017. július 23-én kezdődő 17. EYOF előkészületeiről szólva elmondta, hogy a fejlesztések nyolcvan százaléka elkészült. Január végén zárul a hatmilliárd forintból épülő három atlétikai csarnok közbeszerzési eljárása, ami után elkezdődhet az építkezés. Korábban elkészült már egy multifunkcionális csarnok, egy uszoda, amely mellett jelenleg is épül egy 33 méter hosszú versenyuszoda. Egy önkormányzati tulajdonú területen pedig lakásokat építenek, amelyek majd az olimpiai falu részei lesznek.