A Gyradiko más - új görög étterem nyílt Budapesten

 2013. augusztus 20. 13:28

Gyradiko néven új görög étterem nyílt Budapesten, a XIII. kerületben. Az étterem csoportok fogadására és rendezvények megtartására is alkalmas.

Szinte mindnyájan voltunk már görög étteremben, de azt bizonyára nem mindenki tudja, hogy a mediterrán ország gasztronómiája három irányzatba sorolható, amint azt a néhány nappal ezelőtt megnyílt XIII. kerületi étterem megnyitóján a neves szakácsmestertől és étteremtulajdonostól, Ghavrilos Arghyropoulostól megtudtuk.

Az egyik tájegység maga a szárazföld, itt főleg a zöldséges ételeket, a hüvelyeseket és a nyárson sütött húsokat kedvelik. A Ión-tengeri szigeteknek köszönhetően - amelyek hosszú éveken keresztül velencei gyarmatok voltak - olasz hatás érződik az ottani konyhán, ez az intenzívebb fűszerezésben és a tészták használatában nyilvánul meg. A legfűszeresebb és legillatosabb része a görög konyhának a kis-ázsiai hatásokat tükröző irányzat, amelyet az Estia Gyradiko néven megnyílt üzlet is képvisel.

 

Ghavrilos 14 éve nyitotta meg első, óbudai éttermét, amely egyike a legnagyobb forgalmú hazai görög vendéglőknek. A valamikori újságosbódé nagyságú kis pavilonból a tulajdonos négyéttermes, Debrecentől Veresegyházig terjedő  „birodalmat" épített ki.

Az új, XIII. kerületi étterem – jelentős méretének köszönhetően – csoportok fogadására és rendezvények megtartására is alkalmas. Az alapanyagok egy része nemcsak hogy görög, de a tulajdonos maga választja ki személyesen anyaországa legjobb zöldségtermelőit, sajt- és olívamestereit, garantálva az autentikus ízeket.

Az új Gyradikoban olyan, Magyarországon jórészt ismeretlen fogásokat is készítenek, mint a spenótos kritaraki, a krétai töltött cukkini, Manouri sajttal és édesköménnyel, vagy az üdítően finom mézes-diós joghurt.