A hagyományok őrzésével újul meg Hollókő

Forrás: MTI

 2014. október 08. 15:14

A régi értékek, hagyományok megőrzésével, közel kétmilliárd forintból újul meg Hollókő - mondta el a település polgármestere szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló, népi hagyományokra épülő kiemelt programra a világörökség részeként számon tartott Nógrád megyei Hollókő egymilliárd 709 millió forint támogatást nyert, a pénzt 41 millió forintos önerővel egészítik ki.

A Próbáljon szerencsét Hollókőn! elnevezésű programban a látogatók a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak. A fejlesztéssel mérsékelni akarják a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb kiszolgálásával a munkahelyteremtést is segíti a beruházás - hangsúlyozta Szabó Csaba.

A polgármester a fejlesztések között említette, hogy kicserélik az Ófalu macskaköves útburkolatait, mintegy hatezer négyzetméternyi felület újul meg. Leszigetelik a 13. században épült vár öregtornyát, három teret is lefednek és beépítenek a palotarészben, ezekben az Árpád-házi királyok korából helyeznek el korhű berendezéseket, eszközöket. Emellett szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi teret, játszóteret és új parkolót építenek, valamint a házakban a falusi életet bemutató, interaktív attrakciókat hoznak létre. A kézműves műhelyek mellett a hagyományos kenyérkészítést is bemutató pékség, valamint sajt- és tejház is működik majd. Hollókő a váralja és az Ófalu alatt vezető két tanösvénnyel is várja az érdeklődőket a fejlesztések befejeztével.

 

Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Nő nem marad szárazon mottójú Hollókői Húsvéti Fesztiválnak az Ófalu és a vár ad otthont 2015 tavaszán, április 4. és 6. között: április 4-én a feltámadási szentmise után térzene, valamint Herczku Ági és a Banda szórakoztatja a vendégeket. Április 5-én és 6-án népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik bemutatják a palóc húsvéti hagyományokat. A szabadtéri színpadon palócföldi és helyi néptáncosok lépnek fel, április 5-én mások mellett a Fonó Zenekar, a Nógrád Táncegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet, április 6-án többek között a Kerekes Band, Szabó Balázs Bandája és a Folt zenekar muzsikál. A kisebbeket mesejátékok, gólyalábasok és mesemondók is szórakoztatják. A rendezvényen mintegy 100 fellépő vesz részt, a programokat népi iparművészeti vásár és népi kismesterségek bemutatója is színesíti.