A hazai szakmának is ismernie kell az Ebola vírus sajátosságait

Forrás: turizmus.com

 2014. november 10. 17:44

Miután az Ebola vírus okozta vérzéses lázbetegség Nyugat-Afrika számos országában nagyszámú áldozatot követelt és egyre terjed, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is informatív tájékoztatóban összesítette tagjai számára a vírussal kapcsolatos tudnivalókat.

Mint fogalmaznak, előfordult ez a halállal is járó megbetegedés az Egyesült Államokban, Spanyolországban, más országokban is, Közép-Európában eddig ezzel nem találkoztunk. Tekintettel az Ebola okozta megbetegedés súlyosságára, a nemzetközi idegenforgalomban részt vevőknek, így a magyarországi szállodáknak, azok munkatársainak bizonyos ismeretekkel rendelkezniük kell arról.

 

Mit kell tudni a betegségről és terjedéséről?

A betegség tünetmentes kórokozó gazdája a denevér továbbítja a vírust majmok és sertések irányába, amelyek húsának elfogyasztása vezethet az elsődleges emberi megbetegedésekhez. Az Ebola a fertőzött beteg emberek vérén és testnedvein keresztül (vér, anyatej, izzadtság, nyál, orrváladék, könny, széklet, ondó stb.) és szennyezett tárgyakkal való sérülésekkel (pl. tű), ill. azok közvetlen kontaktusával terjed, tehát a vírus a nyálkahártyán, vagy sérült bőrfelületen keresztül képes fertőzést okozni.

Fontos, hogy a tünetmentes beteg nem tudja terjeszteni a betegséget, vízen, vagy levegőn keresztül nem képes fertőzni, rovarcsípéssel nem terjed, élelmiszerrel is csak akkor fertőzhet, ha az élelmiszer fertőzött állatból származik.

 

A betegség tünetei

A betegség kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak más heveny fertőzések, mint pl. az influenza tüneteihez. Így a hirtelen fellépő láz, torokfájdalom, a fejfájás és az általános gyengeség mellett az izom- és ízületi fájdalmak eluralkodása jellemző. Később megjelennek a bőrkiütések, a piros szemek és jellemzővé válhat a csuklás és köhögés, amely mellkasi fájdalommal, légzési és/vagy nyelési nehézségekkel járhat. Később a belső- (véres köpet, véres széklet) és külső vérzések, valamint a hányás és hasmenés is manifesztálódhat.

A betegség lappangási ideje 2-21 nap, jellemzően 8-10 nap.  A lappangási idő alatt nem fertőz.

 

Tudnivalók

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014. október 20-án deklarálta az Ebola mentes és az Ebolával érintett országokat. Így Ebola-vírus mentesnek nyilvánította Nigériát és Szenegált. Hazánk szempontjából ez azért is fontos, mert Nigériával van a legtöbb kapcsolatunk.

Az érintett országok és az Egészségügyi Világszervezet erőfeszítései ellenére sajnos továbbra is intenzíven terjed az Ebola-vírus Nyugat-Afrikában főleg Guineában, Libériában, Sierra Leonében, de másutt is. Bár Magyarországra nézve az Ebola-vírus csak csekély kockázatot jelent, de fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, hogy egy Magyarországra érkező személy fertőzötten (lappangási időben), vagy betegen érkezik. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kötelező eljárásrendet foganatosított az érintett országokból beutazókkal kapcsolatosan. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma 6 órán belül kimutatja a vírust.

 

Megelőzés

A megelőzésben kiemelt jelentősége van a takarításhoz, fertőtlenítéshez, mosogatáshoz felhasznált vegyszerek megfelelő virucid, baktericid és fungicid hatásának. Igen fontos a takarítási-fertőtlenítési szabályzat aktualizálása, a megfelelő mennyiségű és minőségű fertőtlenítő hatású kéztisztító szerek kézhigiénéhez való biztosítása, ill. az Ebola-vírus ellen hatékony fertőtlenítő hatású felülettisztító szerekkel való megfelelő ellátottság.

Az Ebola vírus megfékezésére, ill. az esetleges járvány megelőzésére alkalmas fertőtlenítő- és tisztítószereket a szokásos szállítójuktól javasoljuk beszerezni. Ismereteink szerint a Magyarországon forgalmazott termékek közül az Ebola járvány megelőzésére elsődlegesen ajánlott a Gyorsított Hidrogén Peroxid is.

 

Felmerülő kérdésekkel forduljon a területileg illetékes ÁNTSZ-hez www.antsz.hu

Megbetegedés esetleges gyanúja esetén haladéktalanul hívja a 112-es telefonszámot.