A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 800 millió forintot meghaladó adózás előtti nyerséggel zárta a tavalyi évet

Forrás: MTI

 2016. január 20. 17:37

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 800 millió forintot meghaladó adózás előtti nyereséggel zárta az elmúlt esztendőt, mintegy 10 százalékkal haladva meg az előző évi eredményét - közölte szerdán az MTI-vel a társaság vezérigazgatója.

Simon Attila elmondta, hogy a cég üzemi tevékenységének összes bevétele öt milliárd forint körül alakult.

A cég magyarországi értékesítési nettó árbevétele 22 százalékkal, az exporté több mint 4 százalékkal nőtt, az értékesítés nettó árbevétele összesen 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A manufaktúra árbevételének 75 százaléka export értékesítésből, 25 százaléka magyarországi értékesítésből ered - mondta.

Hozzátette: javuló hatékonyság mellett mintegy 100 millió forint összegű beruházást hajtottak végre, melyek gyártástechnológiai-, infrastrukturális-, informatikai- és termékfejlesztéseket céloztak.

A manufaktúra gazdasági, pénzügyi működése stabil volt 2015-ben, külső finanszírozási igénye nem volt a társaságnak, hitel nélkül, saját forrásból finanszírozták működésüket és beruházásaikat - közölte.

A közel 750 főt foglalkoztató cég az országos átlagot meghaladóan, 4 százalékos bérfejlesztést hajtott végre - jegyezte meg Simon Attila.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a herendi a világ legnagyobb kézműves módon porcelánt készítő manufaktúrája, melynek export piaca közel 60 országra kiterjed.

A cég 16 ezer fehér formával, 4 ezer különböző mintával, mintegy 64 millió különböző termékkel rendelkezik, emellett évente 300-400 új terméket fejleszt ki.