A holland vendéglátóipari szövetség beperli az államot a lezárások miatt

Forrás: MTI

 2021. február 23. 11:59

A holland vendéglátóipari szövetség (KHN) beperli az államot a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott ágazatbéli lezárások miatt – írja a NlTimes holland hírportál.

A KHN kárpótlást vár el az elmúlt hónapok kiesett forgalma miatt, és azt hogy az állam engedélyezze az október óta zárva tartó vendéglátó egységek mielőbbi újranyitását. A szövetség a távozó egészségügyi miniszter szavaira hivatkozott, aki a Telegraaf holland napilapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a sport- és kereskedelmi létesítmények újranyitása járványügyi szempontból jelentősen kevesebb kockázattal jár, mint a vendéglátó ágazaté.

A szövetség szerint a holland állam jogellenesen jár el, mivel súlyosan sérti a vendéglátóipari vállalkozások alapvető jogait azzal, hogy megalapozatlan korlátozásoknak teszi ki azokat anélkül, hogy kárukat megtérítené.
A KHN elnöke, Rober Willemsen szerint a lezárásokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló járványügyi adatok nap mint nap változnak, azonban a rendelkezések nem igazodnak ehhez.
Willemsen szerint a vendéglátóipari vállalkozók "közel vannak a kétségbeeséshez és nem tűrhetik tovább ezt a fajta diszkriminációt".

Az október óta tartó zárlat feloldását sürgetik a holland vendéglátósok

Fotó: 123rf.com

A NlTimes szerint a holland gazdasági minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóipari vállalkozásoknak valójában van lehetősége állami támogatások felvételére: a kormány fizeti a cégek állandó költségeit, és ezt a támogatási rendszert január végén kibővítették. Eddig több mint 46 ezer kérelem érkezett, ebből 19 ezret hagytak jóvá.