A HOTREC elnöke is elismeréssel szólt az Év Szállodája kezdeményezésről

Forrás: turizmus.com

 2016. február 01. 11:42

Susanne Kraus-Winkler, a HOTREC elnöke is részt vett és beszédet mondott az Év Szállodája 2015 díjátadó gálavacsorán, melyre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kezdeményezésében harmadik alkalommal került sor.

A szakember úgy fogalmazott: a kezdeményezés a magyar szállodaipar minőségét igazolja, s egyúttal egy, í vendégeknek szóló olyan ígéret, amely arra vonatkozik, hogy szállodásnak lenni a vendégek részére nyújtott szolgáltatás szenvedélyében nyilvánul meg.

Susanne Kraus-Winkler az Osztrák Szállodaszövetség Zell am See-ben rendezett konferenciájáról érkezett az eseményre, a konferencia témáit, melyek összecsengenek a hazai törekvésekkel is – címszavakban összefoglalta. A konferencia mottója az volt: „hotel 4.0, valamint tanuljunk a legjobbtól".

A konferencia témái pedig a következők voltak:

A szolgáltatás minősége–a modern vendégszolgálat művészete –, aminél az a legfontosabb, hogy a vendég mit tapasztal, azaz milyen attitűddel találkozik.

Digitalizáció, azaz hogyan nyerjük meg a vendég megszerzéséről szóló csatát. E téma kapcsán bemutatásra került a német nyelvű országok szállodaszövetségeinek segítségével készített Roland Berger-tanulmány. Ennek fő üzenete az volt, hogy a szállodai terméket nem lehet digitalizálni, azonban az utazással kapcsolatos döntés, és a vendégekkel e téren folyó kommunikáció drámaian megváltozott, és fog változni az internet világában.

Hogyan tudunk megszerezni motivált (és főleg kellően motivált) munkatársakat, valamint vezetőket az Y generációból.

Tanulságként emelte ki az alábbiakat:

Minőséget nem lehet ingyen adni. A minőségnek értéke, és ára van.

Minden olyan vendég, akit az alacsony ár révén szerzünk meg, el is fogunk veszíteni éppen az ár miatt.

Mindig vendégeik szükségleteire figyeljenek! A sikeres új start up vállalatok kizárólag klienseik szükségleteivel törődnek, s ezáltal jobbak a többieknél.

Mindig a legkönnyebb megoldások egyben a legsikeresebbek.

A szolgáltató ágazatban a minőség management nem lehet sikeres a józan ész nélkül. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, rugalmasnak kell lennünk.

Embereket vezetni szolgálat, ami teljes embert igényel.

A motiváció alapja a „miért" megértetése.

A múltra való hivatkozás nem visz előbbre.

On-line terén nem lehetünk sikeresek, ha nem voltunk sikeresek off-line.

Éppen ezért a HOTREC ebben az évben a következő három fontos témára fókuszál: adózás, digitalizáció és értékesítés, valamint sharing economy.

Ezek mellett továbbra is foglalkoznak az OTÁ-kal az árparitással kapcsolatos klauzulák terén, hogy a szállodaipar visszanyerje kontrollját árai felett.

A szakember úgy fogalmazott: a turizmus, s különösen a szállodaipar és vendéglátás – amit sok ezer kis- és középvállalat képvisel – Európa gazdaságának fontos részét képezik. Ezek alkotják az európai gazdaság gerincét. A minden területen működő kisvállalkozások nagyban hozzájárulnak a munkahelyek teremtéséhez, a helyi kulturális értékek, a régiók eredeti arculatának megőrzéséhez.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vendéglátásban, szállodaiparban működő kis- és közép vállalkozásokat – amennyire csak lehetséges - megvédjük, hogy eddigi üzleti gyakorlatukat folytatni tudják.