A HOTREC és az EFFAT közös felhívása az azonos versenyfeltételekért, a sharing economy kapcsán

Forrás: turizmus.com

 2015. december 08. 14:33

Az Ágazati Társadalmi Párbeszéd Plenáris ülésén december 4-én Brüsszelben a HOTREC és az EFFAT közös nyilatkozatban hívott fel annak fontosságára, hogy a turizmus ágazatban a „sharing economy" kapcsán azonos versenyfeltételek biztosítása szükséges minden szolgáltató esetében- írják közleményükben.

A munkaadókat és munkavállalókat képviselő HOTREC és EFFAT 2016-17 évi programjában továbbra is szerepel, hogy figyelemmel kísérik azokat a problémákat s kihívásokat, amiket a „sharing economy" térnyerése okoz úgy a fogyasztók, mint az ágazatban működő vállalkozások, és alkalmazottak számára.

Az EFFAT és a HOTREC részvételével 2014-ben és 2015-ben szervezett társadalmi párbeszéd témájú megbeszéléseken folyamatosan napirendre vették a szállásadás és a vendéglátás ágazatban az ún. „sharing economy" gyors térnyerésével kapcsolatos problémákat, melyeket döntően az okoz, hogy ezek szabályozatlanul és ellenőrizetlenül terjednek. Emiatt az EU turizmus területén együttműködő szociális partnerei úgy döntöttek, hogy erőiket egyesítik, s vizsgálják, hogy a „sharing economy" hogyan hat a turizmus ágazatban működő vállalkozásokra, foglalkoztatásra.

„A turizmus ágazatban működő vállalkozások – amelyek döntő többségükben mikroméretűek – minden országban komoly szabályozásoknak kell, hogy eleget tegyenek, amelyek garantálják a fogyasztók részére nyújtott szolgáltatások higiéniai és biztonsági követelményeknek való megfelelését, valamint az ágazatban foglalkoztatottak jogait és kötelezettségeit" mondta Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezető igazgatója.

„A különféle szabályozásoknak való megfelelési kényszer miatt a szolgáltatók sokszor kénytelenek áraikat megemelni, illetve a fogyasztók részére biztosított szolgáltatások elvárt minősége, valamint a foglalkoztatottak számára előírt biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése növeli a vállalkozások működési költségeit" – tette hozzá Jean-Marc Banquetd'Orx, a HOTREC Ágazati Társadalmi Párbeszéd Bizottság elnöke.

„A vendéglátás, turizmus ágazatban működő vállalkozásoknak számos munkaügyi szabályozásnak kell eleget tenniük - beleértve a kollektív szerződéseket -, s biztosítaniuk kell, hogy minden munkavállalót azonos jogok illessék, kötelezettségek terheljék. Attól tartunk, hogy a szállásadás területén a „sharing economy" keretében kínált lakások számának gyors növekedése negatívan befolyásolja az ágazatban foglalkoztatottak számát, illetve a 'feketefoglalkoztatás' terjedését okozhatja, ami versenyhátrányt jelent a szállásadás terén szabálykövetően működő vállalkozásoknak"– mondta Harald Wiedenhoffer, az EFFAT főtitkára.

Az EFFAT és a HOTREC felhívják az EU tagországai hatóságait, hogy gyűjtsenek adatokat a „sharing economy"-t képviselő vállalkozásokról, az általuk foglalkoztatottakról, továbbá intézkedjenek, hogy a szektorban tevékenykedő összes szolgáltatóra ugyanaz a szabályozás vonatkozzon.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – mint a HOTREC tagja – és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet – mint az EFFAT tagja – teljes mértékben egyetért a fenti nyilatkozatokkal."

dr. Niklai Ákos                                                                 dr. Várnai Zsuzsanna

elnök                                                                                   elnök

MSZÉSZ                                                                               VISZ