A Hunguest Hotels és a BTG Group hosszú távú együttműködést tervez

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. június 21. 10:21

A magyar és a kínai szállodavállalat együttműködése közös befektetésekre is kiterjedhet, Magyarországon, az Európai Unióban, sőt akár Kínában is.

„Magyarországon a Hunguest Hotels lesz a partnerünk, nem gondolkodunk más lánccal való együttműködésben" – válaszolta a turizmus.com kérdésére Duan Zhongpeng, a kínai BTG Jiangou Group Peking vezérigazgató-helyettese Gyulán, a Kínai Gasztronómiai Hetek megnyitása előtti sajtóbeszélgetésen. – Azért választottuk Magyarországot, mert számunkra ez az egyik legbarátságosabb ország" – tette hozzá.

Amint arról annak idején beszámoltunk, a Hunguest Hotels 2018 decemberének elején kötötte meg a szerződést a BTG cégcsoport egyik luxusszállodákat üzemeltető brandjével, a Jianguo csoporttal.

Természetesen hasonlóan tartós kapcsolatban bízik a magyar partner is. „Sokat várunk ettől a megállapodástól, amely biztosan hosszú távú és egyre mélyebb lesz, sok területet átszövő együttműködéssel. Ha a jövőt nézzük, Kína megkerülhetetlen, és mi büszkék vagyunk arra, hogy nekünk már van egy ilyen kapcsolatunk" – mondta Gyulán Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója, aki szerint a kapcsolat „közös befektetési szintre emelkedhet az évek során".

Duan Zhongpeng koccint Hülvely István vezérigazgatóval

Fotó: Hunguest Hotels

Ezt Duan Zhongpeng is megerősítette, amikor kijelentette, hogy a BTG és a Hunguest Hotels hosszú távon tervez közös befektetési projekteket Magyarországon és az Európai Unióban, sőt, „a Hunguest jöhet Kínába".

 

Tapasztalatcsere és kínai-barát hotelek

A konkrét csapásvonalak köré – amelyeket vélhetően a legfelsőbb vezetés szintjén már megrajzoltak – azonban a két cég érthető stratégiai okok miatt a sajtóbeszélgetésen sűrű hálót húzott.

De nem annyira sűrűt, hogy néhány kavics ne pottyanjon ki rajta. Réthelyi Miklós, a Hunguest Hotels üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy alkalmazotti, vezetői szinten terveznek kölcsönös tapasztalatcseréket egymás szállodáinál, „hisz nekik meg kell tanulniuk a BTG-től a kínai vendégszokásokat és mindez fordítva is igaz".

Elhangzott, hogy a Hunguest Hotels szállodák felújítása során kínai-barát hotelek is lesznek, például kínai nyelvű információk kihelyezésével. „Már nemcsak csoportosan, hanem egyénileg is érkeznek hozzánk tehetős kínai vendégek, érdemes őket idecsalogatni" – jegyezte meg Réthelyi.

A kínai turisták Európába való szállítását is szeretné a BTG „házon belül" megoldani, miután az elmúlt években erőteljesen fejlesztette légitársaságát, a Beijing Capital Airlinest.

. A cégcsoport most bázisokat keres Európában „és Budapest biztos az elsők között lesz", hangzott el Gyulán.

 

Csen Bu-da és Csen Pest is népszerűsíti Budapestet

És hogy miért utaznak a kínaiak Magyarországra, de elsősorban Budapestre? Először is azért, mert az országban nőtt az átlagkereset, nőtt azok száma, akik megengedhetnek maguknak egy európai kiruccanást. Kínában évente 10-15 százalékkal emelkedik a kiutazások száma. Másodsorban a kínai vendég Magyarországon kíváncsi a történelemre, kultúrára, és minél több látnivalót akar „behabzsolni".

Az országmarketinghez nem árt néha a külső segítség: az 1950-es években Csen Csiang kínai színész a magyar fővárosban lépett fel. Itt érte a hír, hogy otthon fia született, akinek a Csen Bu-da nevet adta. Annyira megszerette a várost, hogy második fia Csen Pest (mandarin kiejtéssel Pei-szi) lett. Miután felnőttek, mindketten népszerű előadóművészek lettek hazájukban, így nem csoda, hogy a kínaiak rettentően kíváncsiak a városra, amelyiknek a nevét, ha kettévágva is, de a két színész viseli.