A járványhelyzet javulásával drágul az utazások ára az USA-ban

Forrás: turizmus.com

 2021. július 21. 15:30

Az Egyesült Államokban az üzleti úti célokon a szobaárak csökkennek, a sokkal keresettebb üdülőhelyeken viszont akár 48 százalékkal is magasabbak voltak a júniusi árak a tavalyiaknál.

Az STR adatai szerint 2021 júniusának negyedik hetében a szállodai szobaárak országos szinten 44 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A 2019-ben, hasonló időszakban mért áraktól pedig csupán 0,5 százalékkal maradtak el. Fenti jelentős árnövekedés mögött azonban nagy különbségek vannak – írja az MSZÉSZ hírlevelében a CNN Business Newsban megjelent riport alapján.Az üzleti desztinációk – New York, Chicago, stb. – esetében lassabb a kereslet növekedése, ezért a szállodai szobaárak inkább csökkennek. New Yorkban például június utolsó hetében a szobaárak 25 százalékkal alacsonyabbak voltak 2020 hasonló időszakának árainál. Ezzel szemben az üdülőhelyekre utazók jelentős áremelkedéssel szembesülnek. Ezt igazolja, hogy június utolsó hetében Orlandóban 6 százalékkal, Miamiban 48 százalékkal voltak nagyobbak a szobaárak a tavalyinál.

A szabadidős utazóknak természetesen nem csak a szállodák esetében kell magasabb árakkal számolniuk. Az USA fogyasztói árindexe szerint június negyedik hetében a repülőjegy árak 24 százalékkal haladták meg a 2020 júniusi árakat.

miamibeach

Június utolsó hetében Miamiban 48 százalékkal voltak nagyobbak a szobaárak a tavalyinál

Fotó: 123rf.com

Ugyancsak a fogyasztói árindex szerint májusban az autóbérlés is lényegesen megdrágult. Idén májusban 110 százalékkal került többe, mint 2020 májusában, de az idei árak átlag 70 százalékkal meghaladták a 2019. évi, járvány előtti árakat is.